Categorie: Timp liber

pisic 1Te întorci de la serviciu ostenit(ă), te gândeşti la temele copilului (le-o fi făcut sau nu?), la problemele de zi cu zi (ah, ratele astea!), la ce mai spun politicienii sau la criza mondială, când ţi se pare că auzi un miorlăit. Îţi spui că oboseala este de vină, pentru că, nu-i aşa, de unde să fie o pisică în casă şi încă una care să miorlăie atât de jalnic. Şi totuşi nu e halucianţie! Posesorul glasului jalnic îşi iţeşte mustăţile dintr-o cutie de pantofi şi copilul are toate argumentele posibile pregătite: FB pe linie, ordine în camera lui, temele sunt gata de mult, a spălat farfuriile şi e dispus să facă tot ceea ce îţi dă ţie prin minte, DAR îşi doreşte din tot sufletul să păstraţi ghemul pufos, care miorlăie în continuare. Ochii copilului, glasul pisoiului şi oboseala ta, toate parcă se unesc şi complotează: te laşi convins(ă) – pisoiul rămâne! Dar miorlăie parcă din ce în ce mai jalnic, semn că îi este foame. Şi apare o nouă problemă de rezolvat: ce mănâncă un pisoi?

Ce este de făcut?

Trebuie să ai în vedere faptul că o dietă echilibrată din punct de vedere nutriţional este foarte importantă pentru creşterea şi dezvoltarea sănătoasă a puiului şi îl va pregăti pentru o viaţă lungă şi activă. Hrana trebuie să conţină proteine, grăsimi, vitamine şi minerale în proporţiile corecte pentru creştere. Puiul, devenit brusc un membru cu drepturi depline al familiei, are nevoi alimentare diferite de cele ale oamenilor. În plus creşterea este un proces care necesită multă energie şi de aceea pisicul tău are nevoie în această perioadă de până la de 4 ori mai multe calorii decât o pisică adultă. Pe de altă parte, stomacul puiuţului este mult mai mic decât al unei pisici adulte şi de aceea este foarte important să-i asiguri o hrană concentrată în calorii şi substanţe nutritive.

Cât trebuie să mănânce?

Stomacul pisoiului este foarte mic şi el nu poate face faţă unei cantităţi mari de mâncare deodată. Va trebui să mănânce zilnic patru sau cinci mese mai mici. Aceste mese vor fi reduse treptat la două sau trei, pe la vârsta de şase luni.

Lapte – între da şi nu

Odata înţărcat puiului de pisică nu îi mai este absolut necesar laptele. Unor pisici chiar le place câte un castronel cu lapte, dar nu toate pisicile tolerează acest aliment. Unele pisici au probleme cu digerarea laptelui (le lipseşte o enzimă ce contribuie la digerarea lactozei şi pot face diaree) aşa că dacă nu ştii sigur că organismul pisicii tale tolerează laptele i-l poţi oferi diluat cu apă.

Unii pui nu par a fi pui

Şi puii de pisică, la fel ca oamenii, cresc în ritmuri diferite şi de aceea vor trece la hrana adultă la vârste diferite. Majoritatea pisicilor vor arăta adulte pe la 4-6 luni, dar să ştii ca organismul este încă în creştere până la 1 an. De aceeahrana pentru juniori trebuie să rămână hrana de bază până la vârsta de 1 an. Abia după ce va împlini un an poţi începe să introduci treptat în alimentaţia pisicii tale câte o porţie de hrană destinată pisicilor adulte.

Ce trebuie să mănânce?

Este extrem de important ca pisicul tău să aibă în fiecare zi o hrană gustoasă şi completă care să conţina toate elementele necesare funcţionării corecte a organismului său. Să prepari tu o astfel de hrană este însă o sarcină foarte dificilă. Ar trebui să ai cunoştinţe vaste despre multe substanţe nutritive, a căror lipsă sau surplus pot avea consecinţe serioase asupra stării de sănătate puiului.

Hrană „la pachet”

Mergi la magazin şi cumpără hrana adecvată pisoiului tău. Deşi pachetele mari de hrană oferă o ecomisire de bani, indicat ar fi să începi prin a cumpăra pachete mici, până ce vei determina care tipuri de alimente vor fi pe placul patrupedului tău. Nu uita că mâncărurile diferite arată, miros şi au gusturi diferite.
Puii de pisică, adulţii şi seniorii au necesităţile lor nutriţionale proprii. Producătorii de mâncare pentru animale oferă scheme diferite de alimentaţie pentru fiecare vârstă. Formule speciale sunt disponibile pentru nevoi speciale: regim hiperproteic, pentru blană lucioasă, pentru a conferi un nivel crescut de energie şi pentru felinele ce suferă de alergii şi intoleranţe alimentare. Vei descoperi rapid că orice pachet de mâncare pentru pisici are instructiuni clare de dozare, funcţie de greutatea patrupedului.
Dacă ai neclarităţi cu privire la planul de alimentaţie potrivit pisoiului tău, mergi la medicul veterinar să te lămurească. Dacă pisica ta suferă o operaţie, sau se îmbolnăveşte, medicul poate prescrie un aliment special, fie deshidratat, fie la conservă, pe o perioada limitată de timp. Deşi, de obicei, acesta costă mult mai mult faţă de hrana obişnuită, comercializată în orice supermarket, recuperarea rapidă a animalului tău de companie poate depinde de el.

Back To Top