Categorie: Actual

La o populaţie de aproximativ 230.000 de locuitori, Ploieştiul are doar cinci toalete publice şi 11 toalete ecologice. În această situaţie este inutil să vă spunem că multe cartiere din oraş nu dispun de astfel de grupuri sanitare. Iar daca aveţi ghinionul să vă aflaţi în aceste zone...

"Mergeţi la instituţii...”

Potrivit reprezentanţilor ADPP Ploieşti, în administrarea acestei instituţii se află patru toalete publice amplasate în cartierul Nord, la Sud, la Obor şi la magazinul Unirea. O a cincea toaletă este cea de la Halele Centrale, care a fost concesionată şi nu se mai află în administrarea ADPP Ploieşti. Situaţia nu este salvată nici măcar cu cele 11 toalete ecologice unite unor chioşcuri de ziare. Deşi situaţia este jenantă, directorul ADPP, Dan Ioniţă se scuză: " Da, aveţi dreptate, din păcate avem doar cinci toalete publice, două sunt în conservare şi încercăm să reabilităm una dintre acestea. Din păcate serviciul ADPP care se ocupă de aceste toalete publice se autofinanţează şi momentan nu sunt fonduri disponibile pentru crearea sau construcţia altora”. Întrebat ce anume ar trebui să facă cetăţenii care se află într-o zonă fără toalete, Ioniţă a dat un răspuns care, dacă nu ar indigna, ar fi haios. 

"Oamenii să intre în instituţiile publice care sunt obligate conform legii să asigure toalete publice pentru cetăţeni, să le folosească pe cele existente, dar în niciun caz să nu-şi facă necesităţile pe domeniul public şi privat al Ploieştiului (!!), a declarat directorul ADPP Ploieşti. Este adevărat, problema toaletelor este rămasă aşa de pe timpul altui primar şi altui director al ADPP. Acest lucru, însă, nu-i încălzeşte cu nimic pe cetăţeni. "Recomandarea domnului director nu se poate aplica în practică. Atunci când te duci la o instituţie trebuie să arăţi celor de la poartă actele de identitate şi să le spui problema pe care o ai pe la ei. Cum ar fi să le spun că mă duc la wc? Asta doar aşa, să-l rog frumos să mă lase. Este toaletă pentru cetăţeni în orice instituţie, dar pentru cei care au treaba acolo, nu pentru trecătorii care fac pe ei. Aşa cum au fost bani să facă plăcuţe contra cerşetorilor să dea bani şi pentru mai multe wc-uri”, spune Marian Dinu, un ploieştean chestionat de noi în această problemă.

La Poliţia comunitară nu se poate

Şi, ca să ne convingem că folosirea toaletelor din instituţii este un ideal greu sau chiar imposibil de atins, am mers la sediul Poliţiei Comunitare Ploieşti de pe Bulevardul Independenţei. În zona aceea chiar nu există toaletă publică. Chiar această motivaţie am spus-o atunci când am ajuns la poarta instituţiei. "Ne pare rău, dar nu vă putem lăsa în instituţie pentru aşa ceva. Noi avem un caracter deosebit şi ca să vă conduc la toaletă ar însemna să-mi părăsesc postul. Şi nici singur nu vă pot lăsa să vă duceţi”, mi-a spus poliţistul de la intrare. "Ghinionul” face ca mai toate instituţiile din Ploieşti să fie păzite de poliţişti comunitari. 

"Este un subiect destul de delicat. Cel puţin teoretic orice punct de acces are un consemn, făcut cu acordul beneficiarului, iar dacă cel pentru care poliţia comunitară presteaza activitatea de pază impune anumite reguli în acest sens, noi le putem accepta sau nu. Sincer să fiu, în momentul de faţă încă nu s-a pus problema aceasta, dar e de gândit şi vom discuta cu beneficiarii pe care îi avem”, a declarat Emil Drăgănescu, directorul adjunct al Poliţiei Comunitare Ploieşti. Intrarea B a Palatului Administrativ este păzită tot cu poliţişti comunitari. Pentru că aici oamenii ne cunosc, i-am întrebat dacă ei primesc oameni "cu nevoi” în instituţie. 

"Am mai primit aşa pe unul şi pe altul, că mai sunt şi oameni bolnavi, cu prostate cu probleme sau copii mici. Decât să facă omul pe unde-i vine, prin parcuri sau ştiu şi eu pe unde, mai bine vin la noi. Ce să vă spun, am noroc ca aici e toaleta aproape şi mă pot uita după ei, dar nu ştiu dacă asta se poate întâmpla în orice instituţie. Cât despre ordinele superiorilor mei, nu mi s-a spus nici să permit accesul nici să nu dau voie pentru aşa ceva”, ne-a povestit agentul de pază. 

În loc de epilog

Problema este complicată. Nu sunt bani pentru toalete, dar toţi avem nevoi... Ploieştenii ceva mai în vârstă îşi aduc însă aminte că nu în urmă cu zece ani, Ploieştiul avea mai multe toalete. "Era o toaletă chiar aici unde acum este acest restaurant de la rondul II, dar a apărut restaurantul. Aşa era şi la Ciocârlia, dar de ani de zile s-a închis. Când am nevoie şi sunt în centru, găsesc, dar în altă parte....chiar nu ai unde”, spune cu obidă Constantin Eftime. Este foarte posibil ca problema să se resolve ca mai toate problemele, înaintea unei campanii electorale... Care...nu se ştie! Dacă şi Ploieştiul ar fi fost staţiune turistică ar fi intrat în campania Toaleta realizată de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism. Poate că aşa, atunci când ar fi apărut pe o listă neagră a oraşelor cu cele mai puţine toalete publice, autorităţilor locale li s-ar fi făcut ruşine şi ar fi alocat bani pentru aşa ceva.. Poate...

Back To Top