Categorie: Actual

Un elev de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară din Ploieşti a fost internat la Institutul Matei Balş din Bucureşti după ce medicii au primit confirmarea că este afectat de virusul gripei porcine. Deşi se poate vorbi despre un focar de gripă într-o instituţie de învăţământ, autorităţile sanitare sunt liniştite şi spun că au situaţia sub control. Mai grav este că şcolile ploieştene nu sunt pregătite să facă faţă unei astfel de situaţii. Deşi au primit bani pentru cumpărarea de măşti de protecţie şi de materiale sterile, şcolile nu s-au ocupat de achiziţionarea acestora.

"În momentul de faţă ne confruntăm cu două focare unul la Iaşi şi unul la Bucureşti, a mai apărut unul la Ploieşti, dar nu este un caz de import, care nu pune probleme", a anunţat secretarul de stat Adrian Streinu Cercel. Cazul de la Ploieşti a fost semnalat chiar la începutul săptămânii trecute. "Luni, elevul a fost la şcoală. Nu s-a simţit bine, a mers la medicul de familie şi a primit un tratament. Marţi a venit la şcoală, dar nu a putut sta decât două ore, pentru că i s-a făcut rău. Medicul care l-a examinat l-a suspectat de gripă, aşa că a fost dus la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Prahova, prof. Aurel Graur. Tânărul, aflat în clasa a XII-a la Grupul Şcolar ploieştean a povestit medicilor că şi-a vizitat tatăl, în Italia, iar la întoarcere, în avion a stat alături de o femeie care tuşea. 

Elevii au fost trimişi acasă

După confirmarea diagnosticului, toţi cei 20 de colegi ai tânărului afectat de virusul gripei noi au fost trimişi acasă, ei fiind consultaţi de medici de câte două ori pe zi. A fost dezinfectată întreaga unitate de învăţământ, iar în clasa în care învaţă elevul bolnav procedura este reluată. De asemenea, cadrele didactice care au predat la clasa respectivă sunt supuse, şi ele, examenelor medicale. Acesta este primul caz confirmat într-o instituţie de învăţământ prahoveană. Alertele pe care le-au lansat oficialii Ministerului Sănătăţii par să îi lase indiferenţi pe directorii de şcoli care nu au înţeles, din păcate, pericolul. Şi asta pentru că instiuţiile de învăţământ nu deţin minimul de materiale sanitare necesar în cazul apariţiei unui astfel de caz, în ciuda faptului că Primăria Ploieşti a alocat, la nivel de municipiu, sumele din care acestea să fie cumpărate.

Atenţie la virus!


Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă cu noul virus gripal A(H1N1), Direcţia de Sănătate Publică Prahova a făcut populaţiei o serie de recomandări:
- Dacă prezentaţi următoarele simptome: tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius - prezentaţi-vă de urgenţă la spital, la secţia de boli infecţioase!
- Evitaţi contactele cu persoanele bolnave!
- Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă de unică folosinţă. Astfel, reduceţi riscul ca cei din jurul dumneavoastră să se îmbolnăvească. După utilizare, aruncaţi batista la gunoi.
- Spălaţi-vă mâinile des, cu apă şi săpun, în special dacă tuşiţi sau strănutaţi. Produsele de curăţare a mâinilor pe bază de alcool pot fi, de asemenea, eficiente.
- Dacă sunteţi bolnav, păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita să le îmbolnăviţi.
- Evitaţi călătoriile în zonele afectate. În cazul în care acestea sunt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală.
- Evitaţi spaţiile aglomerate şi mulţimile!
- Evitaţi să mergeţi la serviciu sau la şcoală şi să ieşiţi din casă pentru diferite motive, când prezentaţi simptomele bolii. Astfel se va reduce riscul de a contamina alte persoane.

Back To Top