Categorie: Actual

vaccin cantacuzinoPentru campania de imunizare antigripală din sezonul 2013-2014, Ministerul Sănătății a comandat 600.000 de doze de vaccin antigripal olandez și 400.000 de doze de vaccin de la Institutul Cantacuzino.

Pentru fabricarea lor, Ministerul Sănătății a cheltuit 6,5 milioane de lei, costul unei doze de vaccin fiind evaluat la 16,46 de lei, cu trei lei mai mult decât costul unui vaccin din import și dublu față de costul unui vaccin antigripal românesc realizat în 2012 la același institut – 8,68 de lei.

Oprite de la utilizare, dar oprite și de la distrugere, vaccinurile contaminate de la Cantacuzino așteaptă termenul de expirare, în luna iunie a acestui an. Cei 6,5 milioane de lei alocați pentru fabricarea lor vor fi trecuți la capitolul „Cheltuieli" de către Ministerul Sănătății, pentru că suma nu va mai fi recuperată niciodată.

Asta după ce, în luna mai a anului 2013, Ministerul Sănătăţii a alocat 10 milioane de lei Institutului Cantacuzino, pentru reluarea producției de vaccin antigripal, promițând că, până în noiembrie 2013, Institutul va produce 3 milioane de doze de vaccin.
Până în decembrie 2013, vaccinurile nu au fost gata, iar în ianuarie 2014 ANM a decis că vaccinurile de Cantacuzino nu sunt conforme pentru că în ele a fost descoperită o bacterie care poate provoca șoc anafilactic.

Între timp, românii au fost vaccinați cu doze de vaccin antigripal cumpărate de Ministerul Sănătății și produse de firma olandeză ABBOTT BIOLOGICA, vaccinuri care au prospectul în limba chineză pentru că, inițial, ele ar fi fost destinate utilizării în această țară. Reprezentanții MS și-au luat angajamentul că UNIFARM va „traduce" pentru români prospectul vaccinurilor și au trimis o scrisoare către compania producătoare, prin care a cerut ca, în viitor, pe prospectul produsului să fie și instrucțiuni în limba română.

Responsabil pentru toată această situaţie a fost găsit directorul general al Institutului Cantacuzino, care a fost demis, deşi chiar ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, îl însărcinase pe un fost consilier de-al său cu toate atribuţiile pentru ca vaccinul să fie gata la timp.
În timp ce directorul a fost dat afară, consilierul său este încă în funcţie.

Mai multe AICI

 

Back To Top