Categorie: Actual

calin popescu tariceanuFost prim ministru și fost președinte al PNL, Călin Popescu-Tăriceanu a demisionat, miercuri, 26 februarie, din Partidul Național Liberal.

Se pare că, după declarațiile publice de miercuri, prin care făcea apel la păstrarea USL, urmate de reacții care propuneau chiar o excludere a sa din partid, gestul său de a demisiona pare o preîntâmpinare a măsurilor care puteau fi luate împotriva sa în organizația politică.

Demisia sa din organizaţia PNL Sector 1, a fost anunțată de către purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Cristina Pocora.

În anul 1990, Călin Popescu-Tăriceanu a fost fondator al Partidului Național Liberal, îndeplinind apoi funcția de secretar executiv (1990-1992). În prima legislatură după Revoluția din decembrie 1989, el a fost deputat de Arad pe listele PNL (1990-1992), îndeplinind în această calitate funcția de membru în Comisia economică și în Comisia pentru învățământ, știință, tineret, sport a Camerei Deputaților.

Pentru o scurtă perioadă este lider al PNL-Aripa Tânără, Tăriceanu candidând la Primăria Capitalei și pierzând, sub sigla formațiunii "Noul PNL". În anul 1993 revine în cadrul PNL, îndeplinind funcția de vicepreședinte al PNL (1993-2004). Ca urmare a câștigării alegerilor parlamentare din octombrie 1996 de către Convenția Democrată Română (din care făcea parte și PNL), Călin Popescu-Tăriceanu este ales ca deputat de București pentru legislatura 1996-2000, fiind în această calitate membru în Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare.

În perioada 12 decembrie 1996 - 5 decembrie 1997, Tăriceanu îndeplinește funcția de ministru de stat, ministrul industriei și comerțului în Guvernul Victor Ciorbea.

La următoarele alegeri, din noiembrie 2000, Tăriceanu este ales ca deputat de București pe listele PNL. În legislatura 2000-2004, el îndeplinește funcțiile de vicepreședinte al grupului parlamentar al Partidului Național Liberal (decembrie 2000 - februarie 2004) și de vicepreședinte al Comisie pentru Buget, Finanțe și Asigurări în Camera Deputaților.

În anul 2003, Tăriceanu devine vicepreședinte al Partidului European Liberal Democrat. După alegerile parlamentare din noiembrie 2004, Călin Popescu-Tăriceanu este reales ca deputat de București pe listele PNL, fiind în această calitate și membru în Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale din Camera Deputaților.

După câștigarea alegerilor prezidențiale în 2004, de către Traian Băsescu, acesta din urmă l-a desemnat pe Popescu Tăriceanu ca prim-ministru pentru a forma un guvern și pentru a obține o majoritatea în parlament. La data de 28 decembrie 2004, guvernul format de Călin Popescu-Tăriceanu a fost votat de Parlament cu 265 pentru și 200 împotrivă și fost învestit, iar Tăriceanu a devenit noul prim-ministru al României.

În februarie 2005, este ales ca președinte a Partidului Național Liberal.

În 20 martie 2009 pierde funcția de președinte al PNL cu 546 de voturi față de cele 873 de voturi ale contracandidatului său Crin Antonescu.

Miercuri, 26 februarie, Călin Popescu-Tăriceanu a demisionat din PNL, după ce, cu o seară înainte, Uniunea Social Liberală s-a rupt, iar toți reprezentanții PNL s-au retras de la guvernare.

Călin Popescu Tăriceanu, alături de Cristian David, Radu Stroe şi Ioan Ghise, s-au numărat printre liberalii care s-au exprimat împotriva ruperii USL la momentul votului din Delegaţia Permanentă a PNL. După ce a demisionat din funcția de ministru, în urma ruperii USL, Cristian David a demisionat şi din PNL pentru a nu afecta imaginea partidului ca urmare a acuzațiilor DNA de „abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii”.

 

DNA îl acuză pe ministrul demisionar pentru Românii de Pretutindeni, CRISTIAN DAVID, că nu poate justifica 60.000 de euro din declaraţia de avere.

Back To Top