Categorie: Actual

postul pasteluiÎn acest an, Postul Paștelui începe luni, 3 martie, și se termină pe data de 19 aprilie, pe data de 20 aprilie fiind sărbătorită Învierea Domnului. Postul Paștelui este considerat cel mai greu post din an și cel mai lung, durează 40 de zile, motiv pentru mai este numit și Postul Mare.

Durata de 40 de zile a Postului Paștilor a fost stabilită pe credința că potopul, fenomenul care trebuia să spele pământul de păcate, a ţinut 40 de zile și 40 de nopți, evreii au mâncat 40 de ani mană în pustie, înainte de a ajunge în pământul făgăduinței, iar Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea. În Biblie mai sunt pomenite și alte perioade de 40 de zile: ninivitenii au postit 40 de zile pentru a se pocăi, Iisus a postit în munte 40 de zile și 40 de nopți înainte de începerea activităţii publice.

Potrivit tradiției, rostul Postului Mare este bine stabilit: în primele două zile – luni și marți se recomandă post negru, abia după lăsarea serii fiind permise puțină pâine și apă, la fel în primele trei zile și ultimele două zile din Săptămâna Mare – ultima din post.
Miercuri se mănâncă pâine și legume fierte fără ulei.
În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbăta și duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și puțin vin.

Dezlegările din timpul Postului Mare sunt la vin și untdelemn în timpul sărbătorilor cu cruce neagră. În timpul sărbătorilor cu cruce roșie din post sunt dzlegări și la pește.
În timpul Postului Mare nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi, de asemenea, este interzis fumatul și consumul de alcool.

În 2014, Paștele ortodocșilor va fi în aceeași zi cu cel al catolicilor, la fel ca în 2010 și 2011.

Tradiția spune că, înainte de Postul Paștelui, toate rufele trebuie sa fie spălate, iar vasele trebuie sa fie opărite. De asemenea, nu este bine să se facă nunți.
În a cincea săptămână de post, încep Deniile, dată la care începe curățenia de primăvară.

Back To Top