Categorie: Actual

bacalaureat-proba scrisaAceasta a fost atitudinea unor elevi de clasa a XII-a din Ploiești, de la care profesorii aveau pretenții de rezultate foarte bune la testările pentru bacalaureat. Unii adolescenți s-au prezentat la simularea de astăzi cu indolență și au intrat în sală numai ca să nu li se pună absențe, având în vedere că examenul a fost obligatoriu.

Un cadru didactic de la un liceu cu pretenții, din Ploiești, a discutat cu elevii după ce au ieșit din sala de examen unde au susținut simularea la Limba și literatura română. „Din câți am întrebat eu după testare, cred că vreo 25% nu au rezolvat subiectul al treilea la clasa a XII-a, unde ar fi trebuit să scrie două pagini. Și nu pentru că nu ar fi știut sau pentru că era un subiect prea greu, ci pentru că le-a fost, efectiv, lene să scrie. Am rămas perplex când mi-au spus «n-am vrut să-mi bat capul, că oricum nu se trec notele în catalog», «erau două pagini de scris, mi-a fost lene» sau «am vrut să ies din sală mai repede». Subiectele nu au fost dificile. Cred că dacă nu se puneau absențe pentru neprezentarea la testare, ar fi lipsit peste jumătate dintre elevi", ne-a declarat cadrul didactic sub protecția anonimatului.

Subiectele au fost diferențiate pentru profilele reale și cele umaniste.

La clasa a XI-a, profilul uman, s-a cerut analizarea unui text din „Tinerețe fără tinerețe..." de Mircea Eliade, scrierea unui text de tip argumentativ despre rolul artei în educarea tinerilor, cu cerințe precizate și redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relația dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

La profilul real, a fost dat un text din nuvela „Mărgărita", de Vasile Alecsandri, pentru care elevii au avut de rezolvat nouă cerințe. Al doilea subiect a fost conceperea unui text argumentativ de până la 300 de cuvinte privind impactul rețelelor de socializare asupra tinerilor, iar la cel de-al treilea subiect, elevii au avut de redactat un eseu de până la 900 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată, cu repere clare.

Primul subiect la clasa a XII-a profilul umanist a constat în nouă cerințe de analiză a unui text din piesa „Titanic Vals", de Tudor Mușatescu. La al doilea subiect, elevii au avut de argumentat în maxim 300 de cuvinte importanța studierii disciplinelor umaniste, iar la cel de-al treilea subiect, de redactat în maxim 900 de cuvinte relația dintre două personaje dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu.

Pentru profilul real, la clasa a XII-a, s-a cerut analizarea unui text din „Somnoroasa aventură", de Teodor Mazilu, cu nouă cerințe precizate, conceperea unui text argumentativ despre importanța călătoriilor în formarea personalității tinerilor și redactarea unui eseu de maxim 900 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu.

În Prahova, au participat la simularea probei de limba română a examenului de bacalaureat aproximativ 14.000 de elevi, dintre care 6.700 de la clasa a XII-a și peste 7.000 de la clasa a XI-a. Potrivit informațiilor de la Inspectoratul Școlar Prahova, nu au fost incidente și niciun profesor nu a boicotat testarea, așa cum s-a întâmplat în alte județe din țară.

Marți este programată proba la Limba şi literatura maternă, miercuri - proba obligatorie a profilului, iar vineri - proba la alegere a profilului şi specializării.
Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afișate pe data de 14 martie.

Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, dar vor fi trecute absențe nemotivate la toate orele din ziua respectivă dacă elevii lipsesc de la simularea bacalaureatului.

Back To Top