Categorie: Actual

tbcRomânia riscă să piardă 10 milioane de euro din partea Norvegiei, finanțare care ar asigura tratamentul pentru 1.000 de pacienți cu tuberculoză rezistentă la medicamente, pentru că Finanțele nu acordă Sănătății 10.000 de lei.

Pentru că nu poate asigura tratamentul pacienților cu TBC, România este ajutată, în fiecare an, de către țări europene, prin diverse proiecte. Cea mai recentă susținere pentru Programul Național de TBC vine din partea Norvegiei care va direcționa pentru laboratoarele de specialitate, instruirea personalului și tratamentul pacienților cu multi drog resistence (MDR) 10 milioane de euro. Asta dacă statul român va asigura o cofinanțare de 10.000 de lei. Deși proiectul a fost acceptat de norvegieni încă din septembrie 2013, Ministerul Finanțelor nu a găsit banii necesari pentru a salva bolnavii de tuberculoză. Termenul de finalizare este aprilie 2016, ceea ce înseamnă că, până atunci, fiecare lună de întârziere înseamnă lipsirea acestor pacienți de terapii moderne.

Cei 10 milioane de euro reprezintă bugetul românesc pe trei ani pentru tratarea pacienţilor care suferă de tuberculoză rezistentă la medicamente. Banii ajung pentru ca o mie de bolnavi să fie trataţi timp de doi ani, 10.000 de pacienţi să fie testaţi, dar şi pentru pregătirea a 600 de cadre medicale.

„Nu s-au găsit credite de angajament de 10.000 de lei şi pentru asta nu s-a semnat contractul. Pentru acești 10.000 de lei care nu s-au găsit ca și credite de angajamente, noi nu putem să luăm medicamente, nu luăm echipamentele, nu vom instrui personalul, nu luăm mașinuțele", a declarat dr. Gilda Popescu, coordonatorul Programului Naţional de Control al Tuberculozei, pentru digi24.ro.

Proiectul de finanțare norvegiană include și județul Prahova. „În cursul săptămânii trecute, am fost informați că Programul Național TBC va primi o finanțare din partea Norvegiei, finanțare destinată dotării unor laboratoare județene, instruirii personalului, achiziționării unor mașini pentru transportul special de spută către laboratoarele acreditate, dar și asigurării medicației moderne pentru 1000 de pacienți cu MDR, din toată țara. În Prahova, noi avem 40 de pacienți în acest stadiu al bolii. La finalul anului trecut, erau înregistrați, în județ, 400 de pacienți cu TBC cazuri noi și recidive, iar în total sunt aproximativ 600 de pacienți cu tuberculoză înscriși în program", ne-a declarat dr. Dana Bolgiu, coordonatorul Programului Național TBC la nivelul județului Prahova.

România e ţara europeană cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză. 19.000 de oameni suferă de tuberculoză simplă, iar aproape 1.800 de forma cea mai gravă - tuberculoză multidrog rezistentă.

„Cu medicamentele noastre, pe care le avem la dispoziţie, ce mai putem noi să încropim, am avut un succes terapeutic de maxim 20%. Ceea ce este foarte puţin, având în vedere că, în celelalte ţări, cu medicamente care sunt uzuale, rata de succes era de peste 78%", a declarat, pentru digi24.ro, prof. dr. Constantin Marica, coordonator Secției de Tuberculoză din cadrul Societăţii Române de Pneumologie. Din cauza tratamentelor ineficiente, un bolnav care suferă de TBC poate infecta alţi 10-15 oameni.

Medicamentele care ar fi asigurate prin finanțarea norvegiană au o eficiență incomparabil mai mare, scurtând perioada tratamentului pentru pacienții MDR de la doi ani la șase luni.

Ministrul Sănătăţii, Nicoale Bănicioiu, promite că va primi în curând de la Finanţe acordul fără de care proiectul va fi pierdut.

Back To Top