Categorie: Actual

dezvelire placa regele MihaiFamilia regală a României a inaugurat, vineri, edificiul „Casa Musafirilor", situată în Satul Regal, la intrarea pe domeniul Săvârșin.

Lucrările de reconstrucție au fost inițiate, în urmă cu trei luni, de către Principesa Margareta și Principele Radu.

Clădirea a fost refăcută într-un timp record, de 90 de zile, iar materialele folosite pentru renovare au fost doar cele disponibile în anii 1800, respectiv lemn, cărămidă, piatră, nisip și var. Țiglele de pe casă sunt cele originale, care au fost curățate cu peria și apoi reașezate, una câte una.

Clădirea a fost ridicată în anul 1850, în același timp cu încheierea celei de-a treia variante a castelului.
Castelul regal a avut o primă variantă în piatră, în jurul anului 1650, apoi o a doua variantă în 1750, iar a treia, și ultima, un secol mai târziu. Din epoca celei de-a doua variante a castelului există pe domeniu doar o singură clădire, grajdul.

„Casa Musafirilor" a fost reconstruită cu ajutorul localnicilor, fiind angajați zilieri care au fost îndrumați de către dirigintele de șantier, Ion Ștefan, angajat al Casei Regale. Arhitectul construcției a fost Eugen Cordoș, de la Alba Iulia, iar de administrarea proiectului s-a ocupat Ion Tucă, directorul Casei Majestății Sale.

Majestatea Sa Regele Mihai a dezvelit placa de pe „Casa musafirilor", în prezența Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu, dar și a reginei Ana care a urmărit evenimentul dintr-o mașină electrică. Regele Mihai a apărut în public, ultima oară în noiembrie 2013, când și-a salutat invitații strânși la palatul Elisabeta. Regina Ana nu a mai fost văzută în public din decembrie 2011.

Back To Top