Categorie: Actual

Angajaţii din administraţiile publice din Bucureşti şi din ţară au declanșat, miercuri, acțiunile de protest, așa cum avertizaseră, pe fondul nemulțumirilor cauzate de prevederile Legii salarizării unitare. Nu este vorba, însă, despre o reacție unitară, ci fiecare federație a ales propria modalitate de protest, iar mulți funcționari își văd liniștiți de treburile zilnice.

Fiecare federație din acest sector a ales, decoamdată, o formă proprie de protest, astfel că unii funcționari au intrat în grevă japoneză, alții în grevă generală, alții au declanșat greve spontane, iar alții organizează mitinguri. Săptămâna viitoare, când proiectul Legii salarizării va fi dezbătut în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, ce are vot final, sindicatele din administraţie anunţă miting în faţa Palatului Parlamentului.

"Actuala forţă politică sfidează Constituţia României, exclude din Legea salarizării o categorie foarte importantă, angajaţii adminsitraţiei publice locale. Fără proteste nu se va putea corecta această lege a salarizării. Începând de miercuri, colegii din administraţia publică locală vor protesta, vor opri lucrul. Pe lângă aceste proteste, în ziua în care este proiectată legea în comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, atunci sindicatele vor organiza un miting care va însuma peste 10.000 de oameni la nivel de Bucureşti", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.
Silvia Moldovan, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Pro Administraţie din România, a declarat, pentru News.ro, că sindicatele din ţară membre FSPAR vor intra de miercuri până vineri în grevă japoneză, urmând ca în acest timp să oprească spontan lucrul sau să picheteze în faţa instituţiilor, în funcţie de opţiunea şi de posibilităţile de organizare ale fiecărui sindicat.
Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, a precizat pentru sursa citată, că sindicatele afiliate federaţiei vor participa joi la greva japoneză pe durata întregii zile, însă nu exclude nici posibilitatea unei alte forme de protest al salariaţilor, precum greva spontană.
Potrivit News.ro, la Ploieşti, angajaţii din administraţia publică locală nu intră în grevă, după cum a declarat liderul sindicatului din Primăria Ploieşti, Laura Stanciu. Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Prahova au afirmat că nici la nivelul acestei instituţii nu a fost anunţată vreo formă de protest.

Back To Top