Categorie: Actual

O Românie de foc! Așa arată harta publicată de ANM, joi, după actualizarea alertelor de caniculă. Vineri, pe 4 august, și sâmbătă, pe 5 august, toată țara se află sub cod portocaliu și cod roșu.

 

Meteorologii avertizează că valul de căldură care a debutat încă de luni, (31 iulie, va continua să se intensifice în următoarele două zile, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.
"În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade", a anunțat ANM.
Codul roșu de caniculă este valabil în 12 județe din vestul țării, dar insuportabil de cald va fi și în rest. Pentru celelalte regiuni va intra în vigoare, pe durata celor două zile, un cod portocaliu. "În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei", se mai arată în avertizarea emisă de ANM.


După ziua de sâmbătă, treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice, unde va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. În același timp, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

Back To Top