Categorie: Actual

Noi atenționări meteorologice sunt în vigoare, până marți dimineață. Potrivit avertizărilor emise de ANM, canicula se va resimți, în continuare, pe arii extinse, în timp ce o mare parte a teritoriului va fi măturată de furtuni violente.

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică, în vigoare până marți, la ora 6.00. "În intervalul menţionat, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente din seara zilei de duminică (6 august) și până în dimineața zilei de luni (7 august), la munte, în Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat și în cea mai mare parte a Moldovei. Pe parcursul zilei de luni (7 august) și în cursul nopții de luni spre marți (7/8 august), manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi cu precădere în zonele deluroase și montane, precum și în Transilvania, Moldova și Maramureș", se arată în textul atenționării.
În sudul și sud-estul țării, astfel de manifestări vor fi mai ales în seara zilei de luni (7 august) şi în noaptea de luni spre marți (7/8 august).
Nu scăpăm, însă, nici de caniculă. Luni, pe 7 august, în Oltenia, Muntenia și Dobrogea sunt valabile coduri de temperaturi ridicate și disconfort termic accentuat. "Luni (7 august), valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade. În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și îndeosebi în zona joasă a județului Mehedinți, precum și în municipiul București, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 36 și 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi de 82...84 de unități", precizează o altă avertizare emisă de ANM, care în județele enumerate a instituit, pentru astăzi, un cod portocaliu.
De asemenea, este cod galben în nordul Olteniei, Munteniei și al Dobrogei, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.
Și veștile proaste continuă să vină. Meteorologii spun că, în regiunile sudice, inclusiv în după-amiaza zilei de marţi (8 august), local disconfortul termic va fi ridicat și, îndeosebi în Lunca Dunării. În zonele amintite, maximele termice vor mai atinge 35...37 de grade.

Update: ANM a actualizat avertizările meteo și a emis cod galben de instabilitate atmosferică, valabil până luni, la ora 20.00, pentru regiunile vestice, nordice, centrale și nord-estice și zonele de munte. "În cursul zilei de luni (7 august), îndeosebi în zonele deluroase și montane, precum și în Transilvania, Moldova și Maramureș, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp şi izolat 40...50 l/mp.Astfel de fenomene vor fi în cursul serii și în regiunile sudice, dar pe arii mai restrânse", se arată în noua atenționare, care a intrat în vigoare la ora 13.00.

Back To Top