Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

A început sezonul dedicat curățeniei de primăvară, iar pompierii prahoveni sunt în alertă după ce, miercuri, au fost chemați să stingă șapte incendii de vegetație, izbucnite în tot atâtea localități și care au afectat peste 5 hectare de teren. Reprezentanții ISU Prahova atrag atenția că igienizarea terenurilor prin ardere se face doar cu respectarea anumitor prevederi, iar încălcarea legii poate atrage sancțiuni care ajung până la câteva zeci de mii de lei.

Numai în cursul zilei de miercuri, pompierii militari din județ au intervenit pentru stingerea a șapte incendii de vegetație ibucnite la Bucov, Apostolache, Boldești Scăeni, Sinaia, Cornu, Posești și Lipănești. În toate cazurile, cercetările au scos la iveală că evenimentele au fost generate de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Suprafața totală afectată de arderea vegetației uscate a fost de aproximativ 5, 5 ha.

În astfel de cazuri, pericolul cel mai mare este ca focul să se extindă șa locuințe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie. Tocmai de aceea, atât cetățenii, cât și reprezentanții instituțiilor și ai operatorilor economici au obligața de a respecta anumite prevederi, dacă optează să facă igienizarea terenurilor prin ardere. Astfel, aceștia trebuie să obțină accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și permis de lucru cu focul. Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

ISU Prahova atrage atenția că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

 • condiţii meteorologice fără vânt;
 • colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
 • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
 • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
 • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
 • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
 • supravegherea permanentă a arderii;
 • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
 • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

De asemenea, în zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Pentru prevenirea unor eventuale accidente de circulaţie, urmare a scăderii vizibilităţii în timpul utilizării focului deschis, lucrările de igienizare se vor efectua în prezenţa permanentă a unei persoane în zona drumurilor publice.

Cei care nu respectă prevederile legale riscă amenzi usturătoare. "Legea nr. 265/2006 prevede amenzi pentru arderea vegetaţiei uscate fără acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru cele juridice. Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

 • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
 • amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Totodată, conform aceluiaşi act normativ «Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei»", informează ISU Prahova.

Foto: ISU Prahova

Back To Top