Categorie: Actual

MAI vrea să schimbe radical legislația referitoare la gestionarea cazurilor de dispariție. Un proiect de lege în acest sens a fost publicat în consultare publică și prevede modificări radicale în privința localizării persoanelor dispărute și în abordarea cazurilor în care este vorba despre dispariția unor copii.

 

Ministrul interimar al Internelor, Mihai Fifor, a arătat că "proiectul inițiat de MAI aduce modificări esențiale pentru îmbunătățirea modului în care sunt căutate persoanele dispărute și felul în care se intervine pentru localizarea acestora, în special a celor despre care există informații că sunt în pericol iminent. Cu respectarea drepturilor prevăzute de constituție, proiectul prevede posibilitatea utilizării unor mijloace și metode de localizare, specifice până în prezent doar procesului penal, pentru găsirea unei persoane dispărute aflate într-o situație de vulnerabilitate. De asemenea, proiectul prevede posibilitatea utilizării tehnicii de localizare și atunci când persoana dispărută aflată într-o situație de vulnerabilitate (ex: este victima unei infracțiuni de răpire) contactează autoritățile prin mijloace informatice de comunicare".

Persoane vulnerabile vor fi considerate cele cu privire la care există date și informații că este victima unor infracțiuni contra vieții, de lipsire de libertate în mod ilegal, de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; copiii; persoanele care urmează un tratament medical a cărui întrerupere le pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viața; persoana cunoscută cu un comportament suicidal sau cea cu privire la care există date și informații că planifică să se sinucidă.

Printre metodele speciale de căutare prevăzute în proiectul de lege sunt localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice; interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță; accesul la un sistem informatic;  obținerea datelor de trafic și de localizare prelucrate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice ori furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului; reținerea, predarea sau percheziționarea trimiterilor poștale; obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ale unei persoane; cercetarea criminalistică în domiciliul, reședința sau sediul unor persoane, fără acordul acestora; obținerea datelor privind situația medicală a unei persoane. Utilizarea acestor metode se va face în baza unei autorizații emise de judecător pe o durată de cel mult 30 de zile, dar în caz de pericol se va face doar în baza autorizării procurorului pe o durată de maxim 48 de ore, urmând ca autorizarea judecătorului să fie solicitată până la expirarea acestui termen. Practic, noile prevederi e vor da polițiștilor posibilitatea să adune informații și să intervină mult mai repede decât în prezent.

Ministerul de interne a mai anunțat implementarea unor proceduri aparte în cazurile în care persoanele dispărute sunt minori, acestea urmând să aibă inclusiv un call-center dedicat. "Special pentru găsirea copiilor, se introduce sistemul telefonic call-center «Dispariție minor», care va asigura preluarea de urgență a apelurilor - inclusiv a unor fotografii - și declanșarea procedurilor de căutare imediat de către organele de poliție competente. Apelurile de dispariție copil făcute la 112 se vor redirecționa către acest call-center. De asemenea, vor fi înființate în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române unități cu personal specializat în cazuri de persoane dispărute. Pentru situații în care există suspiciuni de răpire a copilului se simplifică activarea mecanismului «Alertă răpire copil», un mecanism deja existent care asigură popularizarea anunțului de posibilă răpire, prin persoane juridice partenere și prin mass-media", au mai precizat oficialii MAI.

Back To Top