Categorie: Actual

Sindicatele Europol, Pro Lex, Diamantul și Decus au anunțat, într-un comunicat comun, că vor demara protestelor dacă Executivul nu va reveni asupra deciziei de a îngheța salariile polițiștilor.

 

Sindicaliștii cer “revizuirea măsurii Guvernului de înghețare a salariilor polițiștilor”. De asemenea, o altă revendicare este „punerea în plată a compensației de risc recunoscută polițiștilor prin Legea 153/2017 (...). Acest drept caracterizează însăși meseria de polițist, fiind recunoscut de legiuitor chiar prin art. 1 (2) din Statutul polițistului că «exercitarea profesiei de polițist implică, prin natura sa, îndatoriri și riscuri deosebite».  Trebuie subliniat faptul că profesia de polițist este singura ocupație din România prin care legiuitorul a recunoscut, chiar în cadrul reglementării materiei, că această activitate este generatoare de pericol. De asemenea, dintre toate categoriile profesionale, polițiștii au cel mai mare număr de pierderi de vieți omenești în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

În cazul în care revendicările lor nu vor fi soluționate, polițiștii vor demara protestele, la începutul săptămânii viitoare. Aceștia amenință că, de luni, nu vor mai aplica amenzi și vor sancționa doar prin avertismente scrise sau verbale.

Calendarul protestelor este următorul:

proteste politisti

Back To Top