Categorie: Actual

În următoarele zile vor fi adoptate măsuri urgente în sistemul sanitar, a anunțat ministrul Sănătății într-o conferință de presă organizată la o zi după tragicul eveniment de la Institutul “Matei Balș”.

 

Vlad Voiculescu a anunțat că marţi va fi finalizat un raport care să constate măsurile luate după controalele din noiembrie 2020 şi colaborarea cu IGSU pentru repararea neregulilor. „Lucrăm deja cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate deja. Săptămâna viitoare, marţi, vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la controalele din luna noiembrie a anului 2020. Nu ştim cu exactitate cauza de la Matei Balş, dar ce este clar este că pandemia şi tratamentul necesar pentru COVID-19 au pus o presiune suplimentar, asupra personalului şi a infrastructurii din spitalele care tratează pacienţi cu boala COVID-19”, a afirmat Vlad Voiculescu, în conferința de presă de sâmbătă seară.

Acesta a punctat și problemele care există în comunicarea între unitățile sanitare și pacienți, respective aparținători, unele care au apărut și în urma incendiului de vineri. “Nu de puţine ori, pentru că medicii şi personalul medical sunt suprasolicitaţi şi în număr insuficient, în foarte multe spitale aceştia nu mai găsesc resursele să comunice aşa cum am dori cu toţii, şi aşa cum ar dori şi dânşii. Cu rudele pacienţilor. Nu de puţine ori pacienţi au fost greu de găsit de către rudele acestora, respectiv informaţii despre ei au fost greu de accesat. Lucrăm deja de câteva săptămâni la realizarea unui serviciu de informare la nivelul fiecărui spital, unde aparţinătorii să poată obţine informaţii şi chiar să comunice direct cu rudele internate”, a mai spus Vlad Voiculescu.

O altă măsură ar fi realizarea unui fond naţional pentru siguranţa pacienţilor în spitale. “Avem la dispoziţie bani europeni prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, avem de asemenea bani din bugetul naţional pe care îi vom aloca pentru acest scop, iar noi ne vom asigura că aceştia sunt folosiţi prioritar pentru îmbunătăţirea urgentă a infrastructurii de siguranţă în spitale. Ne referim aici în special la securitatea la incendii, dar de asemenea securitatea la cutremure şi, nu în ultimul rând, la unul dintre marii criminali în sistemul sanitar din România şi anume infecţiile nosocomiale. (...) Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim despre incendii și pandemie. Nu se știe ce altă grozăvie va veni peste noi mâine”, a declarat ministrul Sănătății.

Voiculescu a mai punctat că că tratamentul cu oxigen necesar tratamentului pacienţilor cu patologia COVID-19 face ca securitatea la incendiu să fie „deosebit de dificilă” în multe unități sanitare.

Nu în ultimul rând, acesta a arătat că, în prezent, „avem nevoie de fiecare spaţiu disponibil şi avem nevoie să ne asigurăm că mai puţini oameni trebuie să fie internaţi”. În acest context, el a anunțat noile priorități la vaccinarea anti-Covid (VEZI DETALII).

Back To Top