certificate false de vaccinare
Categorie: Actual

Reprezentanții Ministerului de Interne au prezentat, vineri, o statistică potrivit căreia sunt deja în lucru sute de dosare penale referitoare la “vaccinarea la chiuvetă”. Fenomenul se referă la eliberarea de certificate false de vaccinare anti-Covid pentru persoane care, în realitate, nu s-au imunizat.

Purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog a anunțat că “în prezent sunt în lucru 366 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a peste 1.100 de certificate și adeverințe de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 868 de persoane”.

Este deja celebru cazul de la Timiș, dat exemplu și de reprezentantul MAI. Acolo, totul a ieșit la iveală după îmbolnăvirea gravă a unor beneficiari de certificate false.  “În cercetarea polițiștilor din cadrul I.P.J. Timiș – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul I.P.J. Mehedinți și I.P.J. Gorj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, există un dosar penal după ce mai multe persoane s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase «Dr. Victor Babeș» din Timișoara cu simptomatologie gravă de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și au arătat la internare certificate de vaccinare, dau au recunoscut ulterior în fața cadrelor medicale că de fapt nu s-au vaccinat.

În urma perchezițiilor efectuate în mai multe localități din Timiș, Mehedinți și Gorj au fost descoperite înscrisuri relevante în cauză și au fost ridicate medii de stocare și sisteme informatice ce urmează a fi supuse unor percheziții informatice. De asemenea, au fost puse în executare opt mandate de aducere”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Polițiștii au reținut un bărbat pentru 24 de ore, iar vineri, Judecătoria Timișoara a dispus arestarea preventivă pentru 30 zile  pentru "fals intelectual", "uz de fals", "fals informatic" și "zădărnicirea combaterii bolilor".

Anchetă privind certificate false de vaccinare și în Prahova

Și la Giurgiu se fac verificări privind vaccinarea la chiuvetă. “La rândul lor, polițiștii de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, în timpul controlului derulat împreună cu autoritățile de frontieră bulgare, au identificat patru cetățeni români cu adeverințe care atestau în fals efectuarea unor teste PCR la o clinică din municipiul Alexandria. În cadrul verificărilor pentru stabilirea autenticității adeverințelor respective, polițiștii de frontieră au contactat inclusiv personalul clinicii medicale care a infirmat efectuarea testelor și implicit eliberarea documentelor prezentate de cei patru cetățeni români” a fost un alt exemplu dat de oficialul MAI.

Un alt dosar deja celebru este cel din Prahova. Patru inculpați sunt anchetați, iar alte zeci de persoane au calitate de suspecți. Printre cei care ar fi furnizat clienți rețelei se afla și un angajat al SJU Ploiești. Din informațiile apărute în spațiul public, beneficiarii ar fi plătit în jur de 500 de lei pentru a deține certificat de vaccinare fără să se fi imunizat.

Back To Top