batal rafinăria vega
Categorie: Actual

Procurori DIICOT Ploiești și ofițeri poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești efectuează, miercuri, percheziții în Prahova, Constanța și în Capitală, într-un dosar de fals în înscrisuri sub semnătură și înșelăciune, referitor la ecologizarea unuia dintre batalele istorice de la Rafinăria Vega. Ancheta ar viza și trei angajați ai Rompetrol Rafinare.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești efectuează miercuri trei percheziții domiciliare, pe raza județelor Constanța și Prahova și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură şi înşelăciune. Potrivit procurorilor, gruparea ar fi reușit să inventeze ecologizarea unui batal istoric de la Rafinăria Vega, fabricând dovezi ale extragerii unor substanțe care nu mai existau acolo de prin 2009.

“În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care și trei angajați în cadrul S.C Rompetrol Rafinare S.A, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a înșela atât Statul Român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare, cât și pe ceilalți acționari ai companiei sus amintite. În urma investigațiilor efectuate s-a reținut faptul că, prin declarații false depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, membrii grupului infracțional organizat au creat aparența că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploiești a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât și sol contaminat, în condițiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operațiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009”, au detaliat procurorii DIICOT.

Gruparea infracțională organizată a funcționat pe două paliere, iar membrii acesteia aveau roluri bine definite, au descoperit procurorii.

Aproape 1.000 de transporturi false, din batalul de la Rafinăria Vega

“Pe primul palier au activat reprezentanții legali ai beneficiarului Rompetrol Rafinare S.A. care au semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului 18, prin care se atesta în fals necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal. Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adițional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei pentru eliminare gudron acid care în realitate nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat.

Pe al doilea palier, au activat reprezentanții legali ai prestatorului care, de altfel, au şi semnat din partea acestuia contractul încheiat cu Rompetrol Rafinare S.A. şi anexa la acesta, precum și procesul-verbal de predare-primire amplasament în cuprinsul căruia se atesta în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batalul 18, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal. Aceștia au întocmit în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare S.A. şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse”, au mai detaliat procurorii.

VEZI ȘI: Aproape 500 de percheziții, la nivel național, miercuri dimineață. Sute de persoane vor fi audiate

Șapte persoane vor fi audiate de procurorii DIICOT Ploiești, în acest dosar în care anchetatorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești. Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Anunțul Rompetrol despre lucrările la batalul 18

Într-un articol publicat pe site-ul propriu, Rompetrol Rafinare anunță continuarea programul de remediere și ecologizare a batalelor istorice din rafinăria Vega Ploiești și face referire la operațiunile derulate la batalul 18, indicat de procurorii DIICOT în legătură cu Ancheta penală în derulare.

“Rompetrol Rafinare continuă și în 2020 programul de remediere și ecologizare a batalelor istorice din rafinăria Vega Ploiești, compania alocând în acest an aproximativ 17 milioane USD. Pe fondul lucrărilor reluate în 2019, volumul de gudroane acide și reziduuri petroliere procesate și eliminate a ajuns la peste 121.000 tone.

Lucrările din cadrul batalului 18 au fost finalizate și au cuprins următoarele lucrări: eliminarea apei din batale, excavarea și tratarea gudroanelor, consolidarea și conversia acestuia în spațiu de depozitare în siguranță a deșeurilor stabilizate solidificate din celelalte batale, prin instalarea unei geomembrane prevăzută cu sistem de monitorizare online a integrității acesteia.

În același timp, au început lucrările la batalele 16 și 17, respectiv mobilizarea și organizarea de șantier, tratarea gudroanelor şi transformarea acestora într-un deşeu solid, care va fi depozitat on site fără pericol pentru sănătate şi mediu, precum şi valorificarea prin co-incinerare în unităţi autorizate”, menționează sursa citată.

Foto: captură YouTube/ Rompetrol

Back To Top