Șefa creșelor nu și-ar fi folosit salariul, însă făcea cadouri scumpe către rude. Avocat apărare: E normal ca într-o instituție să se strângă bani
Categorie: Actual

Șefa Centrului de Creşe din Ploieşti ar fi primit, timp de cinci ani, 148.000 de lei mită din partea subalternilor și a părinţilor. Potrivit procurorilor, Angelica Fodor nu și-ar fi folosit salariul, însă ar fi făcut cadouri de firmă rudelor, având cheltuieli atât de mari care nu pot fi justificate din câștigul lunar legal - astfel și-au argumentat procurorii cererea de arestare în fața judecătorilor Curţii de Apel Ploieşti. Instanța a dispus lăsarea în libertate a Angelicăi Fodor, în dosarul în care este acuzată de luare de mită şi delapidare. Judecătorii au constatat că DNA are competenţă în instrumentarea dosarului, și nu procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova. Dosarul a fost declinat către DNA.

Citește și: Șefa Centrului Creșe Ploiești, pusă în libertate. Instanţa a invocat încălcarea competenţei DNA

Conform referatului procurorilor, din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice şi a SMS-urilor „a rezultat faptul că în decursul lunii octombrie, aceasta nu a cheltuit sume de bani din contul bancar în care primeşte, lunar, veniturile salariale, dar a cheltuit sume mari cash, (ex. a cumpărat pentru nepoata sa încălţăminte sport marca Balenciaga în sumă de 600 euro, încălţăminte pentru ea de 300 de euro şi produse cosmetice în sumă de 2.000 lei. De asemenea, inculpata (...) merge de 2 ori pe săptămâna la şedinţe de masaj şi proceduri)", potrivit documentului citat.

Punerea în libertate și declinarea dosarului

„În raport cu probele existente în dosarul cauzei şi declaraţiile persoanelor din subordinea directorului Centru Cresşe, procurorul de caz apreciază că la acest moment inculpata ..., în decursul a 5 ani a primit suma de 148.000 lei, - se înţelege, cu titlu de mită”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Ploieşti, care a dispus lăsarea în libertate a Angelicăi Fodor în dosarul în care este acuzată de luare de mită şi delapidare. Angelica Fodor, iniţial arestată preventiv în acest dosar, a fost lăsată în libertate după ce Curtea de Apel Ploieşti a constatat că DNA are competenţă în a instrumenta dosarul. Speţa a fost, de altfel, declinată către DNA în cursul acestei săptămâni.

Avocatul apărării: „Este normal ca într-o instituţie publică să se strângă bani”

„Faptul că s-au strâns nişte bani pentru a se face cadouri în cadrul unei instituţii publice, este o chestiune normală şi nu poate constitui o infracţiune. Astfel, trebuie avute în vedere relaţiile de normalitate dintr-o instituţie publică”, a susţinut avocatul lui Fodor n faţa instanţei, conform încheierii Curţii de Apel Ploieşti.

Având vârsta de 65 de ani, Angelica Fodor trebuia să se pensioneze. Însă, în data de 23 august 2021 a fost numită temporar, pentru un an, în funcția de şef al creșelor ploieștene. „Probabil că cineva s-a supărat" că inculpata nu a ieşit la pensie și după o lună de zile „s-a întâmplat” ca parchetul să se sesizeze din oficiu” au declarat avocaţii apărării în faţa instanţei Curții de Apel.

Cantitate de bunuri și sume importante găsite la percheziții

Nu mai puțin de 20 de percheziţii au fost efectuate, acum două săptămâni, la sediile a şapte instituţii publice şi la domiciliile a 13 persoane angajate în cadrul acestora, bănuite de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi de serviciu. În urma descinderilor, 26 de persoane au fost duse la audieri. În urma percheziţiilor a fost ridicată o cantitate însemnată de bunuri, care ar fi provenit din activitatea infracţională, dar şi 28.105 euro şi 18.864 de lei. Până la acest moment s-a estimat un prejudiciu de aproximativ 200.000 de lei. Potrivit procurorilor, în lunile martie, aprilie, august si decembrie, Angelica Fodor ar fi primit câte 50 de lei de la fiecare angajat prin intermediul celor şase administratori de creşe din municipiul Ploieşti, pentru a tolera comportamentul acestora. De asemenea, pentru a-şi înscrie copiii la creşă, părinţii trebuiau să plătească sume între 3.000 de lei şi 100 de euro, dar și alte bunuri oferite pentru același scop.

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. / Facebook.com/ / instagram.com / twitter.com / Google Business  Youtube Actualitatea

Back To Top