carantină școli sorin cimpeanu
Categorie: Actual

Activitatea în școli și grădinițe revine la normal de miercuri, 9 martie, odată cu ridicarea stării de alertă. Cursurile în format fizic nu mai pot fi suspendate, dar clasele care sunt acum în on-line rămân, în acest regim, până la expirarea perioadei. Nu revin la școală nici copiii care sunt, în prezent, în izolare sau carantină.

Detaliile au fost prezentate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu puţin timp înainte de expirarea stării de alertă. Acesta a anunțat că Ministerul a transmis a circulară către toate inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului București prin care informează că, “începând cu data de 9 martie 2022, va înceta starea de alertă instituită pe teritoriul României. Prin urmare, încetează și măsurile sectoriale privind educația cu aplicabilitate în starea de alertă, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, cu modificările şi completările ulterioare. Ordinul comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii nr. 5.338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, emis în baza Legii nr. 55/2020 și OUG nr. 141/2020, a fost abrogat astăzi, 8.03.2022 (prin ordinul comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii nr. 3.343/707/08.03.2022)”.

VEZI ȘI: Alexandru Rafila: TOATE restricțiile se ridică din 9 martie. Recomandările Ministerului Sănătății

Drept urmare, spune Sorin Cîmpeanu, “începând cu data de 9 martie 2022, nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor Covid-19”. În schimb, clasele/grupele/unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă funcționează în sistem on-line vor continua să funcționeze în acest sistem până la sfârșitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activității cu prezență fizică. Și preșcolarii, elevii și personalul din unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri, a menționat Sorin Cîmpeanu.

VEZI ȘI: CNSU a decis să elimine măsura referitoare la carantină în cazul contacților direcți și pentru persoanele care sosesc în România

Măsuri suplimentare de protecție vor fi asigurate doar pentru elevii cu boli cronice. Ministrul a declarat însă doar că acestea vor fi stabilite de Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Educației, pentru asigurarea dreptului la educație în condiții de siguranță sanitară, fără a detalia despre ce fel de măsuri ar fi vorba.

Totuși, “Ministerul Educației și Ministerul Sănătății subliniază necesitatea respectării cu strictețe a regulilor de igienă personală și în cadrul colectivității, urmând să emită un set de recomandări astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță epidemiologică", se încheie mesajul lui Sorin Cîmpeanu.

Back To Top