Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

iodură de potasiu
Categorie: Actual
  • Ministerul Sănătății a decis, până la urma, asupra modalității în care vor fi distribuite populației pastilele de iodură de potasiu.
  • Ordinul publicat în Monitorul Oficial prevede utilizarea rețelei de farmacii comunitare, eliberarea pastilelor făcându-se pe bază de prescripție medicală.
  • De asemenea, MS a publicat un ghid de informare a populației cu privire la administrarea iodurii de potasiu.

Ministerul Sănătății subliniază că distribuite pastilele de iodură de potasiu în scop preventiv și că acestea nu trebuie administrate decât în caz de incident, la indicațiile autorităților. “În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București predau, pe bază de proces-verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către companii de distribuție de medicamente, în vederea distribuirii către farmaciile din lista prevăzută”, se arată în ordinul emis de Ministerul Sănătății.

Pastilele de iodură de potasiu vor fi eliberate DOAR pe bază de rețetă și semnătură

Pastilele vor fi eliberate numai pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul de familie.

“Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor, respectiv pentru pacientul lipsit de discernământ, aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia prescripția medicală pe numele pacientului minor, respectiv al pacientului lipsit de discernământ. După eliberarea prescripției medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmaciile din lista prevăzută.

Farmaciile eliberează medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate în mod gratuit, exclusiv în baza prescripției medicale emise de medicul de familie în formatul original. Odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, farmaciile pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului, respectiv persoanei care ridică medicamentul în numele pacientului și informațiile privind modul de administrare, conform Fișei informative pentru pacienți cu privire la medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate.

La ridicarea din farmacie, pacientul ori, după caz, aparținătorul semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate. Acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emise de medicul de familie. Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu 65 mg pacienților eligibili aflați în evidența proprie, precum și pacienților eligibili care nu au medic de familie, utilizând formularul de rețetă simplă tip PRF.

Pentru pacientul minor, respectiv pentru pacientul lipsit de discernământ, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia prescripția medicală pe numele pacientului minor, respectiv al pacientului lipsit de discernământ.

Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor ori persoanelor lipsite de discernământ care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie și completează, în vederea obținerii prescripției, declarația pe propria răspundere prevăzută în anexa nr. 4, în fața medicului de familie.

În cazul pierderii prescripției medicale, medicul de familie eliberează un duplicat, la solicitarea scrisă a pacientului pe numele căruia a fost eliberată prima prescripție medicală sau a reprezentantului legal, în cazul pacientului minor ori lipsit de discernământ, după caz, menționându-se distinct pe formular «duplicat»”, menționează documentul.

Perioada maximă de stocare a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate în farmacii este de 6 luni de la data recepției.

Cum se administrează iodura de potasiu

Ghidul de informare stabilește condițiile în care iodura de potasiu de 65 mg se va administra în caz de incident nuclear.

La nevoie și în funcție de indicațiile autorităților, medicamentul va fi administrat în doză unică, astfel:

> Adulți și copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)

> Copii cu vârsta între 3—12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)

> Copii cu vârsta între 1 lună—3 ani: 1/2 de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)

> Nou-născuți (cu vârsta până la 1 lună): 1/4 de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)

Populația-țintă pentru administrarea iodului este reprezentată cu vârsta sub 40 de ani. “De regulă, nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este de aproximativ 5 Gy. Riscul de cancer tiroidian este foarte mic la această grupă de vârstă, în timp ce incidența afectării tiroidiene este mai mare. Ca urmare, riscul de complicații tiroidiene induse de iod este mai mare la această grupă de vârstă”, se arată în ghidul publicat AICI.

Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghițit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită și amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe sau zdrobită și amestecată cu lapte sau suc de fructe.

“În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbției radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiații. În cazul în care administrarea are loc la 4—6 ore după expunere, absorbția este blocată doar în proporție de aproximativ 50%. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă. Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităților competente. Această doză va oferi protecție pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiații radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile. Pentru copii sub 3 ani, farmaciile vor distribui un comprimat de iodură de potasiu de 65 mg, urmând ca aparținătorul minorului să dividă comprimatul în conformitate cu modul de administrare din prezentul ghid. Beneficiul potențial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut și sugar decât la adult”, menționează ghidul în care se regăsesc și o serie de atenționări speciale.

Lista farmaciilor care vor distribui pastilele de iod

Lista farmaciilor din restul țării poate fi consulată AICI.

Lista farmaciilor din Prahova:

lista farmacii iodura1

lista farmacii iodura2

VEZI ȘI: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: “Vaccinarea și trecerea prin boală nu mai opresc transmiterea Covid. Trebuie să să ne protejăm cât mai bine”

 

 

Back To Top