Categorie: Actual

  reteteVineri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Dorin Ionescu, a declarat că sistemul privind prescrierea electronică a reţetelor este pregătit să intre în funcţiune de la 1 iunie. Reţeta electronică va fi obligatorie de la 1 iulie.

De la 1 iunie, medicii ar putea prescrie reţete electronice, titrează Mediafax. Şeful CNAS a precizat şi că, pentru a putea funcţiona în acest sistem, medicii vor avea nevoie de o pregătire specială. Reţeta electronică va fi obligatorie de la data de 1 iulie. Potrivit declaraţiilor pentru Mediafax, ale preşedintelui CNAS, dr. Dorin Ionescu, „timp de câteva luni, prescrierea electronică va funcţiona în paralel cu cea clasică, până la sfârşitul anului”.

Lucian Duţă, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Sănătate anunţa, în luna martie, că, pentru implementarea prescripţiei electronice şi a dosarului electronic, au fost obţinute fonduri europene nerambursabile în valoare de 40 de milioane de euro. Platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) vizează raportarea şi decontarea serviciilor medicale mai uşor, dar şi controlul mai bun al utilizării fondurilor din domeniul medical.

Potrivit reprezentanţilor CNAS, reţeta electronică are avantajul evitării erorilor de prescripţie şi vizează predictibilitatea consumului de medicamente. De asemenea, reţeta electronică va preveni frauda în sistem, estimată de fostul preşedinte CNAS, Lucian Duţă, la două-trei sute de milioane de euro.

Părerile medicilor sunt împărţit. Unii susţin că reţeta electronică va reduce birocraţia. Alţi doctori, însă, au devenit suspicioşi cu privire la buna funcţionare a sistemului electronic, până acum dovedindu-se că mecanismele informatice implementate în Sănătate prezintă numeroase erori, cu pierderi financiare mai ales pentru cabinetele medicale individuale. Medicamentele vor fi prescrise atât sub denumirea comună internaţională (substanţa de bază), cât şi cu denumirea comercială (de la raft). Farmaciştii nu vor putea schimba produsul către pacient. În primă fază, bolnavii se vor prezenta la farmacie cu o prescripţie de la medic, urmând ca pe parcursul implementării sistemului, să nu mai aibă nevoie nici măcar de această hârtie, farmacistul aflând online produsele medicale recomandate pacientului.

Back To Top