Categorie: Actual

justitieScoase din Codul Penal în octombrie 2010, la recomandarea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, insulta şi calomnia ar putea deveni infracţiuni pentru care oricare dintre români ar putea fi condamnaţi penal la plata unei amezi care s-ar regăsi automat în cazierul judiciar.

Decizia aparţine Curţii Constituţionale, care a hotărât, recent, că abrogarea celor două infracţiuni încalcă principiile legii fundamentale.

Curtea Constituţională a hotărât cu unanimitate de voturi că trecerea din domeniul penal în cel civil a insultei şi calomniei e neconstituţională, deşi această hotărâre a fost luată de Parlamentul României în 2010, pe baza unei recomandări a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, titrează libertartea.ro.

Hotârârea celor nouă judecători constituţionali este definitivă şi general obligatorie şi urmează să fie comunicată celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului General şi Consiliului Superior al Magistraturii.

Back To Top