De ieri, Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga" Ploieşti are o nouă atracţie pentru iubitorii de carte. În premieră naţională, instituţia organizează o secţie dedicată cărţii de poezie românească, eveniment marcat prin lansarea a trei volume de versuri moderne.
Eforturile reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga" de a atrage cititori către valorile literaturii româneşti s-au concretizat, ieri, prin inaugurarea unei secţii noi. Pentru prima dată în ţară, o bibliotecă are un departament dedicat versurilor, o secţiune de carte în care iubitorii de poezie vor regăsi valorile clasice ale liricii româneşti, dar şi cele mai moderne volume lansate chiar la Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga" din Ploieşti.
„Deschidem această secţie, care este, de fapt, un fel de secţiune de aur în marea literatură română, şi anume poezia. Poezia, adică acel athanor, acel laborator secret al limbii române, acel laborator în care se verifică resursele, altitudinile, genuinul, puterile unei limbi, amplitudinea ei. În secţia de carte de poezie românească, ne axăm pe un fundal al poeziei clasice, la care adăugăm literatura română modernă şi actuală. Pe fundalul Eminescu - Macedonski, venim cu tot ce a însemnat literatură modernă: Arghezi, Blaga, Barbu, Bacovia, Pillat, Philippide şi venim spre marea poezie din jurul lui Nichita Stănescu şi de astăzi. Secţia nu va avea doar cărţi, ea va avea toate cărţile de poezie, multe dintre ele cu autograf. Mai mult, ea este concepută să aibă afişe, în cadrul ei să se desfăşoare lansări şi să permită un fel de cenaclu, un fel de cafenea. Vor fi lansări sau recitări de poezie la o cafea sau la un ceai", ne-a explicat prof. Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii „Iorga".
Evenimentul a fost marcat prin prezenţa a doi tineri poeţi din Ploieşti, ale căror volume de versuri au fost prezentate de către scriitoarea Camelia Iuliana Radu, la rândul ei creatoare de poezie. „Carte cu măşti", semnată de Marian Dragomir, şi „Tellus", volum de Călin Derzelea, au constituit deliciul publicului care, aşa cum a apreciat invitata evenimentului, a putut înţelege „cum cei doi autori se completează. În timp ce Marian Dragomir, aşa cum şi titlul cărţii sale o sugerează, îşi pune măşti, ne uimeşte, se joacă şi ne surprinde mereu, prin «Tellus», Călin Derzelea ne propune un discurs cu sens filozofic, ale cărui profunzimi ni se pot releva chiar şi peste câteva zile după ce am citit cartea. Fiecare poezie are ritmule ei, are stilul ei care se mulează pe emoţie, şi nu invers. Emoţia este cea care îşi alege cuvintele, ritmul poeziei, fraza".
Alături de cele două volume, invitaţii au prezentat şi antologia de poezie „Poeme hai hui", a Editurii Grinta, volum care va fi prezent în noua secţiune a Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga" din Ploieşti.
Prezent la eveniment a fost şi tânărul poet Rareş Fogaş-Panaitescu, autor al volumului „Măscăricii rămân". Cartea sa atinge un nou record, acest volum de debut fiind vândut în totalitate încă de la lansarea din decembrie 2012.