Categorie: Știri internaționale

Sunt convins că mulţi locuitori din Illinois, dar nu numai, nu cunosc multe din curiozităţile acestui stat, motiv pentru am decis să consemnez câteva în rândurile următoare, mai ales pentru românii, deloc puţini, care trăiesc aici.

Părintele oraşului Chicago

Prima naştere înregistrată în Chicago a fost cea a lui Eulalia Pointe du Sable, fiica lui Jean-Baptiste Pointe du Sable, în 1796. Jean Baptiste este considerat părintele oraşului Chicago, deoarece el a fondat prima aşezare omenească la gurile râului Chicago, puţin mai la nord de podul de pe Michigan Avenue de azi. Illinois a fost primul stat american care a ratificat al 13-lea Amendament la Constituţie, prin care se elimina sclavia, în 1865. Primul Acvarium deschis la Chicago a fost în 1893. Primul zgârie-nori din lume a fost construit tot în Chicago, la 1885.

Primul operaţie pe inimă şi prima maşină de spălat vase

Des Plaines, Illinois, este locul unde s-a construit primul restaurant McDonald's, în 1955, de către Ray Kroc, fondatorul Corporaţiei McDonald's. Restaurantul, transformat acum în muzeu, poate fi văzut şi vizitat în apropiere de centrul oraşului Des Plaines.
Daniel Hale Williams este recunoscut ca primul cardiolog care a făcut o intervenţie chirurgicală pe inimă, la 10 iulie 1893, la Provident Hospital din Chicago.
Josephine Cochran este cea care a inventat prima maşină de spălat vase, care a fost prezentată la Târgul Internaţional de la Chicago din 1893.
Biblioteca publică din Chicago este cea mai mare din lume, cu o colecţie de peste două milioane de cărţi.

Enrico Fermi şi Ronald Reagen

Pe 2 decembrie 1942, Enrico Fermi, împreună cu un grup de oameni de ştiinţă şi ingineri au demonstrat că o simplă construcţie din cărămizi de grafit şi uraniu poate produce căldură controlată. Locaţia aleasă pentru acest experiment, care a devenit prima fuziune a unui reactor nuclear, a fost o încăpere sub stadionul de fotbal al Universităţii din Chicago.
În Tampico, Illinois, s-a născut, iar in Dixon a copilărit Ronald Reagen, cel care devenea al 40-lea preşedinte american, în 1980.

Râul verde

Oficiul Postal de la adresa 433 West Van Buren din Chicago este singurul din lume prin care trece o autostradă (Eisenhower Expressway).
Râul Chicago este colorat în fiecare an în verde de Ziua Sfântului Patrick.
Cea mai mare fabrică de prăjituri, Nabisco, care a fabricat 16 miliarde de prăjituri Oreo în 1995, se afla în Chicago.
Turnul Apei din Chicago şi Staţia de Pompare sunt singurele clădiri care au supravieţuit la Marele Foc care a distrus oraşul Chicago la 1871.

Mormântul lui Abraham Lincoln

Springfield este capitala statului Illinois şi locul unde este înmormântat Abraham Lincoln. Înainte, capitala statului Illinois a fost în alte două oraşe: Kaskaskia şi Vandalia.
Când s-a deschis Universitatea din Chicago, la 1 octombrie 1892, avea un număr de 103 profesori şi 594 de studenţi.
Cel mai înalt punct din Illinois este dealul Charles Mound, cu o înălţime de 376 de metri faţă de nivelul mării.
Clădirea Bursei de Mărfuri din Chicago a fost construită fără a avea niciun fel de schelet interior din metal, cum erau construiţi ceilalţi zgârie nori. Construcţia se sprijină doar pe zidurile sale solide.

Michael şi Emily

Abrevierea de ORD pentru aeroportul O'Hare Chicago vine de la numele său original, Orchard Field. Numele a fost schimbat însă în onoarea pilotului locotenent comandor Edward H. O'Hare.
Construcţiile rotunde pentru stocarea silozului la ferme au fost construite prima dată într-o fermă din Spring Grove.
În Illinois, numele cel mai frecvent dat băieţilor este Mihai (Michael), iar la fete - Emilia (Emily).

Back To Top