Categorie: Știri internaționale

Parade ale modei nu se organizează doar la Paris, Milano sau New York. Weekendul trecut, moda a fost prezentă pe podium, la Chicago, într-un spectacol de excepţie. Nu, nu a fost vorba, aşa cum poate probabil v-aţi fi aşteptat, de o prezentare de modă obişnuită pentru sezonul toamnă-iarnă, ci de una de costume şi porturi tradiţionale româneşti. Manechinele care au defilat pe podium - făcând deliciul publicului, care le-a aplaudat la scenă deschisă - au fost copii din familiile credincioşilor din biserica ortodoxă Naşterea Domnului, gazda şi organizatoarea evenimentului. Aşa cum spuneau şi organizatorii, portul reprezintă una dintre cele mai însemnate forme de cultură ale unui popor. Portul românesc este plin de graţie şi de varietate, dar, în acelaşi timp, de spiritualitate.

Parada costumului tradiţional românesc la Chicago

Haine scrise


Costumul popular românesc conferă corpului o frumuseţe spirituală şi nu are ca scop scoaterea în evidenţă a formelor fizice. Pe român, hainele stau de parcă sunt scrise. Portul spiritualizează trupul. Portul românesc este o exteriorizare a frumuseţii sufletului şi vine să accentueze sărbătoarea şi bucuria întâlnirii cu alţii. El este distinct de al altor popoare, prin nespusa lui bogăţie şi prin subtila armonie.

 

„Trăsăturile” portului popular românesc


Deşi se disting cel puţin nouă zone mari de folclor (Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania), portul popular românesc este unitar în toate aspectele sale esenţiale: material, croială, decor şi colorit. Românii îşi fac costumele din ţesături albe de cânepă, in, bumbac, lână şi borangic, produse în gospodăria proprie. Unitatea de croială are ca lege de bază tăietura în foi drepte. Decorul este plasat pe porţiunile vizibile şi nesupuse uzurii. Dispoziţia ornamentului urmează linia dreaptă, motivele ornamentale se înşiră într-o succesiune ritmică, în rânduri, care străbat, fie de la o margine la alta, fie pe suprafeţe delimitate, ţesătura pieselor de port.


Un alt element care determină unitatea costumului popular este coloritul, care se caracterizează prin prospeţime şi armonie. Alături de culoarea de bază, albă, specifică portului popular românesc, coloritul şi ornamentaţia sunt redate în culori primare: roşu, negru, galben, albastru sau verde, armonizate fiind numai prin tonuri majore.

 

Bărbaţi, femei...


Componenţa costumului prezintă de asemenea un element de unitate a portului popular. Costumul femeiesc se caracterizează printr-o componenţă similară: aceeaşi cămaşă îmbrăcată direct pe corp, care este legată la mijloc cu brâul lat; piese croite deopotrivă în formă dreptunghiulară îmbracă corpul de la talie în jos. Capul se poartă descoperit la fete şi acoperit la neveste. Sumanele şi cojoacele păstrează aceleaşi forme. La costumul bărbătesc, uniformitatea este atât de evidentă, încât numai unele detalii de croială şi particularităţi de ornamentică constituie elemente de diferenţiere de la o zonă etnografică la alta.

 

O invitaţie


Este de aşteptat ca şi în anii următori să asistăm la parade la fel de reuşite ale copiilor români din zona Chicago, la prezentări ale minunatele costume populare româneşti din diferite zone ale României, cu speranţa că aceştia vor păstra şi promova cultura şi spiritualitatea românească pe pământ american.

 

 

Câştigătorii:


Grupa până la 7 ani


Costum/ Autenticitate
Premiul I - Daria Iuhas
Premiul II - Michael Drimboi
Premiul III - Ştefan Iovănescu Păduraru
Menţiune - Natalia Gârloanţă


Prezentare
Premiul I - Andreea Haidău
Premiul II - Daria Iuhas
Premiul III - Nicholas Ilea
Menţiune - Ana Maria Marcu


Grupa intre 7 şi 9 ani


Costum/ Autenticitate
Premiul I - Diana Iovănescu Păduraru
Premiul II - David Ilea
Premiul III - Melissa Arianna Leancu
Mentiune - Ştefania Drăgan


Prezentare
Premiul I - Alicia Big
Premiul II - Sofia Susa
Premiul III - Melissa Arianna Leancu
Mentiune - Diana Iovănescu Păduraru


Grupa intre 9 si 15 ani


Costum/ Autenticitate
Premiul I - Andrei Radu Balog
Premiul I - Andreea Drimboi
Premiul III - Larisa Mihaila
Mentiune - Yasmina Gavojdean


Prezentare
Premiul I - Maria Berce
Premiul II - Claudia Buzdugan
Premiul III - Yasmina Gavojdean
Mentiune - Razvan Rus

Back To Top