Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Știri internaționale

Alba-neagra a ţiganilor e la fel de simplă. Într-o piaţă publică, un rom se aşează la o măsuţă pe care sunt trei pahare cu gura în jos.  Sub unul din ele se găseşte obiectul căştigător. El mişcă  paharele cu măiestrie - stânga, dreapta, alba, neagra -, iar cei care  vor să participe investesc o sumă pe care o câştigă cel care descoperă paharul câştigător. Un bancher şi mai mulţi investitori? De fapt sunt un grup organizat, care atrage oameni, simulează un câştig iniţial, apoi investitorii neiniţiaţi pierd în mod sigur. Poliţia, organele de stat privesc cu un ochi lasciv riscurile economiei din piaţă, de care se pare că sunt direct interesate. Totul pare nevinovat. John Kenneth Galbraith în „The Economics of Inocent Fraud” (2006) e de altă părere.Bush cel Bătrân, cel Tânăr şi Clinton cel Bill

Dar să vedem mai de aproape asemănarea între economia de piaţă globală şi cea din piaţa publică din ţară. Întodeauna avem de a face cu un grup bine organizat, dar numai unul este la vedere. Fiecare investitor se pare că are o şansă, oricum el participă de bună voie şi nesilit de nimeni. Asta dacă facem abstracţie de publcitate, garanţia statului (SUA pentru Freddie Mac şi Fannie Mae, direct şi nemijlocit şi pentru toate băncile prea mari pentru a se prăbuşi, CEC-ul pentru FNI, Poliţia pentru romi).
Între guvernul SUA şi Goldman & Sachs există o interdependenţă, ministrul de finanţe Hunk Paulson provenind de la această bancă. De aceea nu-i de mirare că Goldman & Sachs, pe de o parte, vindea creditele sale toxice, fără valoare, iar pe de altă parte recomada călduros cumpărarea lor de către clienţii săi inocenţi. Această afacere de dimensiuni mondiale nu ar fi putut să rămână atâta timp în picioare fără acordul preşedinţilor Bush cel Bătrân, cel Tânăr şi Clinton cel Bill.

Profitorii din umbră sau cât mai costă o ceaşcă de cafea


La fel în România, fără partidul domnilor Iliescu, Vanghelie & Năstase, alba-negra, Caritas, FNI-ul n-ar fi devenit un model de comportament general acceptat. În tranziţie toate băncile au fost preluate de străini, aşa că pentru autohtoni speculaţii atât de spectaculoase ca cele ale anglo-americanilor sunt inaccesibile. Dar atât fraudele mari, cât şi cele mărunte se aseamănă. Elementul hotărâtor: presiunea socială, comisionul, şpaga şi mai ales disiminarea responsabilităţii în cârdăşie cu organele de stat. Aşa că adevăraţii profitori rămân pretutindeni în umbră.
Atât creditele neporformante americane, cât şi alba-neagra se bazează pe un principiu neluat în consideare de către ştiinţa economică. Premiza că omul este o fiinţă raţională şi acţionează ca atare în deciziile economice se pare că este falsă, după cum ne demonstrează comportamentul uman la băncile de investiţii din SUA sau în pieţele din ţară. Recent s-a descoperit că aceeaşi persoană care consideră că o ceaşcă de cafea de 5 euro este exagerat de scumpă, dacă devine proprietarul ei, cere pe ea mai mult decât 5 euro.
Speculanţii ştiau asta de mult (George A. Akerlof şi Robert J. Shiller: „Animal Spirit. How Human Psychology Drives the Economy, and Why It Matters for Global Capitalism”, 2009).

Război cu SUA şi China nu se face


Relaţia dintre debitor şi creditor este incertă. În filmele cu gangsteri, cei ce nu plăteasc intră în conflict armat cu tabăra creditoare. Şi războaiele sunt legate de refuzul de plată a datoriei. După Marea Revoluţie din Octombrie, ruşii au scăpat de datoriile ţarului. Cu al doilea război mondial, Germania a scăpat de datoriile cauzate de pierderea primului. Astăzi, China are o rezervă de trilioane de dolari, pe care nu se ştie cu ce şi cum o va echilibra SUA. prin depreciarea dolarului? Oricum războiul între cele mai mari puteri din zilele noastre, SUA şi China, nu va avea loc. Şi nici vreun război al altei puteri cu ele. Cooperarea dintre complexul militar-industrial nord-american, cu o armată antrenată, în permanenţă în război, şi economia condusă de PC Chinez, care nu se lasă amăgit de cântecul de sirenă capitalist? Libertatea celor care joacă alba-neagra şi la dimensiuni astronomice funcţionează de minune. În afară de asta, pierderile materiale ar fi mai mari decât un incert câştig după un război.

Detalii picante


Aşa că maeştrii universului - master of universe -, bancherii neocon(servativi) ai lui Bush cel Tânar au regăsit metoda să fraudeze în mod inocent ceea ce munceşte un popor întreg un an de zile. Islanda e în faliment, Madoff a delapidat cât muncesc românii jumătate de an, iar Lehman Brothers cât bugetul Germaniei Federale. Şi astea sunt detalii picante ale unei fraude de trilioane de dolari, pe care omul obişnuit nici nu şi le poate imagina. Pe de altă parte, SUA se prezintă ca model de urmat pentru întreaga lume, aşa că nu-i surprinzător că generozitatea faţă de păturile de jos ale societăţii americane, care în lipsa unor credite fără acoperire n-ar ajunge niciodată la o casă proprie, este prezentată ca un gest de caritate. Dar se trece uşor cu vederea peste faptul că băncile, agenţiile de acreditare şi firmele de asigurare a acestor credite toxice, neperformante, lucrau mână în mână şi îşi acordau bilioane de dolari bonificaţie, pe lângă salariile care erau şi ele de milioane de dolari. Oricum, fără banii de la bugetul SUA, sistemul piramidal s-ar fi prăbuşit.

Alba-neagra „made in USA"


În acestă situaţie în care minciuna capitalistă a existenţei unui sector privat şi a unuia de stat - când, după cum s-a văzut şi în patria capitalismului, cel privat e mai mult faţadă dependentă de stat - funcţionează, Partidul lui Vladimir Putin s-a întâlnit cu Partidul Comunist Chinez, în spatele uşilor închise, pentru un „schimb de păreri”. Este clar că nu mai vor să participe la alba-negra „Made in USA”. Ruşii s-au săturat oricum de capitalisul promovat de specialişti americani, care între timp au fugit din ţară sau sunt în puşcărie pentru fraude.

O oaie, mai sigur o turmă...


România este membră a UE şi, în 2014, va transfera şi politica monetară la Banca Europeană Centrală. Până la aderarea la EURO, românii nu vor fi scutiţi însă de experimente, fraude financiareinocente.
Cine fură o oaie e spânzurat, cu cine fură o turmă de oi se negociază. Acest proverb este foarte potrivit şi în zilele noastre. Criza economică actuală este cauzată de o fraudă financiară inocentă, care are la bază metoda alba-neagra a romilor şi care a avut un succes de dimensiuni naţionale cu Caritas-ul de la Cluj şi FNI-ul de la Bucureşti.

Cei ce scot şi cei ce bagă. Bani.


Un grup organizat se face că se joacă pe bani puţini sau investeşte sume mari, până când intră în joc, în combinaţie, şi neiniţiaţii, investorii naivi sau cei atraşi de comision, de care se bucură mai ales intermedarii. Bineînţeles că toţi câştigă la început. Şi bani şi încredere. Aşa-i jocul. Apoi se face publicitate, se corup organe de stat, până când această piramidă, care se sprijinea pe cohorte de noi veniţi, se prăbuşeşte, pentru că sunt mai mulţi cei ce scot, decât cei ce bagă bani.

Prof. dr. Viorel Roman
Consilier academic la Universitatea din Bremen
Vor dem Steintor 18-22, D-28203 Bremen
Membru al Academiei Româno-Americane (ARA), Montreal

Back To Top