Categorie: Știri internaționale

Mai mulți oficiali europeni au reacționat după ce Adina Vălean, comisar European pentru Transporturi, a publicat, pe Twitter, un comentariu referitor la decolarea către Vilnius a avionului deturnat la Minsk, pentru ca autoritățile din Belarus să-l rețină pe jurnalistul disident Roman Protasevici (VEZI DETALII).

”Cursa Ryanair tocmai a decolat din Minsk spre Vilnius. O veste bună pentru toată lumea, mai ales pentru familiile și prietenii pasagerilor de la bord”, a scris Adina Vălean pe Twitter, duminică seară, la scurt timp după ce anunțase că situația, una fără precedent, este monitorizată atent, iar Uniunea Europeană nu va ca pasagerii de pe rutele europene să fie expuși riscului. Într-un mesaj ulterior, aceasta a anunțat că “o astfel de situație nu poate rămâne fără consecințe”.

Carl Bild, fostul ministru de Externe al Suediei și actual co-președinte al prestigiosului think-tank European Council on Foreign Relations, a fost primul care a criticat postarea Adinei Vălean. ”O veste bună pentru toată lumea? Serios? Pentru toată lumea?”, a scris el, pe Twitter, cu trimitere la mesajul comisarului European, notează g4media.ro.

Radek Sikorski, fost ministru de Externe al Poloniei, actual europarlamentar, i-a dat și el replica, pe Twitter, Adinei Vălean. ”Mă aștept să interziceți compania Belavia din spațiul aviatic european până când Roman Protasevici este eliberat. Avionul MIG-29 belarus a amenințat cetățenii europeni pentru a putea aresta ilegal un refugiat politic protejat de UE”, potrivit mesajului citat de aceeași sursă.

Raphael Glucksmann (Franța) este alt europarlamentar care a reacționat la postarea Adinei Vălean: ”Este Roman Protasevici la bord? Dacă nu, această postare este o rușine absolută”.

Luni dimineață, comisarul european pentru Transporturi a revenit cu un mesaj. “Detunarea avionului Ryanair este revoltătoare. Securitatea și integritatea tuturor pasagerilor liniilor noastre aeriene este de importanță crucială și un principiu fundamental al convențiilor internațional. Roman Protasevich trebuie eliberat imediat”,  a transmis Adina Vălean, prin intermediul contului său de Twitter.

Back To Top