Pagube estimate la 4-5 miliarde de euro, in urma inundatiilor din vestul Germaniei
Categorie: Știri internaționale

Inundațiile din vestul Germaniei au ucis cel puțin 170 de persoane, alte victime fiind în continuare date dispărute. Pagubele, de asemenea, se ridică la câteva miliarde de euro, potrivit estimărilor de până acum. În curând, Germania va aproba acordarea unui sprijin persoanelor afectate de calamitățile din ultimele zile.

Cabinetul a adoptat un proiect aferent înaintat de ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, şi ministrul de Interne, Horst Seehofe, iar sumele prevăzute ar putea putea repara cele mai grave stricăciuni produse de viituri clădirilor şi infrastructurii comunale, anunță dw.com. În total este vorba de aproximativ 400 de milioane de euro, jumătate din sumă urmând să fie pusă la dispoziție de guvernul federal, iar restul de guvernele regionale.

Plan de miliarde de euro pentru reconstrucția zonelor calamitate din Germania

Alte măsuri se referă la suspendarea obligativităţii firmelor de a-şi declara falimentul "pentru a se evita declaraţiile de incapacitate de plată care nu sunt necesare în contextul viitoarelor ajutoare de stat." În plus, guvernul federal propune discuţii cu landurile privind un sistem de asigurări "pentru această catastrofă, dar şi pentru viitoare incidente supraregionale din care vor rezulta pagube însemnate", potrivit proiectului citat de dw.com.

Aceasta este doar o primă etapă a intervenției statului, după calamitățile naturale. Autoritățile estimează că reconstrucția în zonele afectate va costa câteva miliarde de euro, dar nu există o evaluare mai clară a pagubelor, până la acest moment. Sursa citată anunță că Guvernul planifică un fond de reconstrucţie, dar mărimea acestuia va fi decisă săptămânile viitoare când se va cunoaşte mai bine amploarea pagubelor.

Misiuni gratuite

Suplimentar, Guvernul federal vrea să scutească guvernele regionale de plata misiunilor de salvare executate de poliţia federală, de serviciul de ajutor în caz de necesitate, de Apărarea Civilă și de armată. Pentru gestionarea pagubelor vor fi solicitate şi plăţi din fondul de solidaritate al Uniunii Europene.

Cel mai scump an pentru asigurători, din 2002 încoace

Însărcinatul cu afaceri al Asociaţiei Asiguratorilor din Germania (GDV), Jörg Asmussen, a declarat că se aşteaptă la pagube care au fost asigurate în valoare de patru până la cinci miliarde de euro. "Este posibil ca pagubele asigurate să fie chiar mai mari decât cele provocate de inundaţiile din august 2002, care s-au ridicat la 4,65 miliarde de euro. Inundaţiile de zilele trecute din Bavaria şi Saxonia nici nu le-am luat în calcul", a spus oficialul citat de dw.com.

170 de morți, conform bilanțului parțial al inundațiilor din vestul Germaniei

Numărul deceselor provocate de inundații se ridică la cel puțin 170, dintre care 123 confirmate în Renania-Palatinat și alte, 47 Renania de Nord-Westfalia 47. Echipajele de urgență continuă să caute victimele date dispărute, nefiind exclus ca aceste cifre să mai crească în zilele următoare.


Foto: Stadt Erftstadt via floodlist.com

Back To Top