Turn de apărare reconstruit de-a lungul limesului
Categorie: Știri internaționale

Frontiera clasică a Imperiului Roman de-a lungul Dunării a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, vineri, în cadrul celei de-a 44-a sesiuni a comitetului agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Maria Boehmer, şefa comitetului german UNESCO, s-a arătat încântată de această înscriere. "Dunărea nu a fost doar o graniţă naturală pentru romani, ci şi o legătură importantă pentru bunuri şi, mai ales, pentru idei", a declarat ea, potrivit presei internaționale citate de Agerpres.

Hotărârea cu privire la limesul dunărean a fost amânată după ce Ungaria s-a retras, cu puţin timp înainte de decizia aşteptată luni, din dosarul depus în comun de Germania, Austria şi Slovacia. Comitetul UNESCO a numit ulterior un grup de lucru pentru examinarea solicitării.

Cererea privind zona României este încă în examinare

Limesul se întinde din Marea Britanie, prin centrul şi estul Europei şi Orientul Mijlociu până în Africa de Nord. Scopul final este ca toţi cei 6.000 de kilometri să obţină statutul de sit înscris pe Lista Patrimoniul Mondial.

Cea mai recentă decizie nu vizează întregul parcurs al limesului dunărean, care continuă spre est, prin Croaţia, Serbia, Bulgaria şi România, unde cererile pentru obţinerea statutului de sit înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO sunt în curs de examinare.

În schimb, în această săptămână, Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis înscrierea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii (VEZI DETALII).

 

Foto: Picture Alliance/DPA via dw.com

Back To Top