Categorie: Știri internaționale
Un mecanic de locomotivă din Marea Britanie, concediat pentru că lipsea prea des de la serviciu din motive de sănătate, a primit despăgubiri de 28.000 de lire sterline, după ce s-a adresat justiţiei - relatează „The Daily Mail".

Până să fie pus pe liber de compania de căi ferate la care lucra - Southeastern - Darrin Thomas (45 de ani), bolnav de astm, beneficiase de 134 de zile de concediu medical, în doar 22 de luni.

Bărbatul, tată a trei copii, este un fumător înrăit. A dus prima ţiagară la buze când avea 15 ani şi a abandonat tutunul, culmea, cu doar o lună de zile înainte să-i sosească vestea că patronii l-au dat afară.

Cele 134 de zile de concediu medical de care avusese parte îi fuseseră acordate între ianuarie 2009 şi noiembrie 2010. Pe 22 noiembrie l-au pus pe liber.

Tribunalul a considerat concedierea lui abuzivă, acuzând Southeastern că nu a ţinut cont de suferinţele cronice pe care acesta le avea. În replică, Southeastern a susţinut că boala angajatului nu-i fusese adusă la cunoştinţă niciodată.

Avocatul Southeastern a povestit că, într-adevăr, prima absenţă a lui Darrin Thomas a fost justificată printr-o infecţie pulmonară provocată de astm. Ultima, la fel. Dar certificatele medicale prin care erau justificate toate celelalte absenţe, dintre prima şi ultima, nu suflau o vorbă despre astm.

În plus, ori de câte ori se întorcea la serviciu, Thomas era considerat "apt de muncă". "Nu cred că există vreun angajator din care să poată tolera această rată a absenţelor (aproximativ o dată la cinci zile - n.r.)", a încheiat avocatul.

Darrin Thomas a recunoscut că nu îi înştiinţase pe cei de la Southeastern, în mod oficial, de boala cronică de care suferea, dar s-a apărat de acuzaţiile lansate de fostul său angajator zicând: „Procentul meu de prezenţă nu a fost excelent, e-adevărat. Totuşi, în ceea ce mă priveşte, eram un mecanic bun, iar când eram la datorie, îmi făceam treaba cât se poate de profesionist".

Suma de 28.000 de lire sterline reprezintă o despăgubire palidă faţă de pretenţiile mecanicului de locomotivă, care, în acţiunea judiciară, solicitase daune de 100.000 de lire sterline.

Back To Top