personalități vaccinate dezinformare
Categorie: Știri internaționale

Dezinformarea în ceea ce privește pandemia de Covid este o problemă care a acaparat întreaga lume. Îmbolnăvirea unei personalități vaccinate devine, pe rețelele de socializare, baza pentru teorii și afirmații potrivit cărora aceste cazuri ar dovedi că vaccinarea împotriva noului coronavirus nu funcţionează.

Fenomenul este detaliat într-o analiză a AFP, citată de Agerpres. În SUA, printre celebrităţile aflate în această situaţie se află purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Jen Psaki, un judecător de la Curtea Supremă, Brett Kavanaugh, şi actorul de comedie Chris Rock, care s-au infectat cu noul coronavirus, precum şi fostul secretar de stat Colin Powell, decedat în urma unor complicaţii medicale asociate COVID-19.

Anunţurile referitoare la infectările lor cu SARS-CoV-2 au declanşat de fiecare dată un veritabil "potop" de informaţii false în mediul online. Aceste cazuri de infectare a unor persoane vaccinate nu reprezintă însă o surpriză şi nu înseamnă că vaccinurile anti-COVID-19 nu sunt eficiente, potrivit autorităţilor medicale americane. Însă afirmaţiile care susţin contrariul pot să erodeze încrederea publicului general în astfel de măsuri de sănătate publică, devenite cruciale într-o perioadă în care copiii din grupa de vârstă 5-11 ani au în sfârşit şi ei acces la vaccinurile anti-COVID-19 în Statele Unite.

VEZI ȘI: The Lancet: Spania este prima țară din Europa care atinge imunizarea colectivă. Măsurile de protecție rămân în vigoare

Studiu de caz: personalități vaccinate, infectate cu Covid

Anunţând că a fost testată pozitiv, Jen Psaki a atribuit, duminică, vaccinului anti-COVID-19 lejeritatea simptomelor sale, fapt care nu a împiedicat însă un internaut să declare că infectarea ei reprezintă "dovada vie că vaccinul nu funcţionează", în faţa celor 12.000 de admiratori ai ei de pe Twitter. Iar acel internaut este departe de a fi singurul care face astfel de afirmaţii.

Declaraţii asemănătoare au apărut şi după anunţurile privind infectările lui Brett Kavanaugh şi Chris Rock, precum şi după moartea generalului Colin Powell, în pofida faptului că acesta din urmă suferea de mielom multiplu, o formă de cancer a sângelui, care, potrivit experţilor, afectează sistemul imunitar şi limitează eficacitatea vaccinală. Acoperirea mediatică a decesului lui Colin Powell a fost "deosebit de dezamăgitoare", afirmă Nina Jankowicz, expertă în dezinformare în cadrul think tank-ului Wilson Center.

"După acoperirea mediatică pe care am putut eu să o observ, chiar şi de către medii serioase din ţara noastră (...), multe dintre aceste companii nu au menţionat cancerul fostului secretar de stat Colin Powell", fapt ce a permis dezinformărilor să se propage cu rapiditate, a precizat ea.

Citiți mai multe despre analiza AFP pe Agerpres.

Back To Top