teste covid omicron
Categorie: Știri internaționale

Varianta Omicron a noului coronavirus a ajuns în Italia și Marea Britanie, iar Germania și Olanda investighează, de asemenea, persoane suspectate că ar fi infectate cu noua tulpină Covid.

Anunțurile au fost făcute în ultimele 24 de ore, de autoritățile sanitare din statele respective.

În Olanda, 61 de pasageri, care au venit cu două zboruri din Africa de Sud, au fost testaţi pozitiv la Covid-19 la sosirea pe aeroportul din Amsterdam. Alți 531 de pasageri au avut avut rezultate negative. Autoritatea olandeză sanitară analizează acum probele persoanelor confirmate cu Covid, pentru a vedea dacă printre ele există vreun caz de infectare cu noua tulpină Omicron, anunță News.ro.

VEZI ȘI: Măsurile luate de urgență, de teama noii variante Covid, au blocat zeci de români în Africa de Sud

Și în Bavaria au fost raportate două cazuri suspecte de infectare cu noua tulpină clasificată ca variantă îngrijorătoare de OMS. Acestea ar fi primele două cazuri de contaminare cu varianta Omicron a Covid-19 apărute în Germania. Potrivit autorităților din landul amintit, cei doi pacienți au sosit din Africa de Sud pe aeroportul din Munchen.

Cazuri confirmate de infectare cu Omicron, în Italia și Marea Britanie

Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, a anunțat, sâmbătă, că Agenţia britanică de securitate sanitară (HSA) a depistat două cazuri de infectare cu noua tulpină SARS-Cov-2. Cele două cazuri, confirmate la Chelmsford (Essex) şi Nottingham, au legătură cu călătorii în Africa, a precizat acesta.

VEZI ȘI: Noi state au intrat pe lista roșie, în contextul amenințării reprezentate de noua variantă Covid

Sâmbătă, și Institutul Superior de Sănătate (ISS) din Italia a anunțat că un prim caz cu varianta Omicron a coronavirusului a fost depistat pe teritoriul țării. Pacientul a venit recent din Mozambic.

Restricții noi, în România, pe fondul noii amenințări

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, sâmbătă, o hotărâre prin care actualizează  lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Din cauza noii variante a Covid, B.1.1529, în zona roșie intră Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe. Documentul prevede și modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepții în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe. Persoanele în cauză pot intra în carantină la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc, sau în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, hotărârea CNSU de sâmbătă prevede interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Back To Top