miopie copii
Categorie: Știri internaționale

 • După ce țările bogate au eradicat multe dintre bolile infecțioase grave, alte probleme afectează sănătatea populației de la cele mai mici vârste.
• Miopia și diabetul par a fi unele dintre cele mai comune afecțiuni la copii din toată lumea.
• Care este soluția?


Țările bogate au scăpat aproape complet de boli infecțioase precum tuberculoza, holera și malaria. În schimb, ministerele sănătății din aceste țări se luptă cu bolile cauzate de bogăție. Mâncarea ieftină și bogată în calorii favorizează diabetul, iar locurile de muncă sedentare favorizează obezitatea și bolile de inimă.
În aceași timp, studiile internationale arată că, în ultimele câteva decenii, Asia de Est a înregistrat o creștere uimitoare a ratei miopiei din cauza timpului îndelungat petrecut de către copii în săli de clasă iluminate artificial, titrează digi24.ro. Dacă în anii 1960, miopia era o deficiență rară în Asia de Est, în zilele noastre este aproape omniprezentă în rândul tinerilor. În Hong Kong, Singapore și Taipei, mai mult de 80 la sută dintre cei care termină școala sunt miopi, relatează sursa citată. În Seul, nouă din zece tineri sunt miopi. Datele din Guangzhou, în sud, și Mongolia interioară, în nord, arată rate de miopie de aproximativ 80 la sută în rândul tinerilor. În unele zone rurale din China, unde unele familii nu își permit să cumpere ochelari, iar copiii se chinuie la școală. În plus, miopia severă îi predispune pe cei care o au și la alte boli oculare la vârsta mijlocie, unele dintre acestea putând cauza pierderea ireversibilă a vederii, titrează digi24.ro.

CITEȘTE ȘI: Marian Enache a fost votat noul președinte al CCR

Guvernele din Asia sunt din ce în ce mai îngrijorate de implicațiile pentru sănătatea publică ale unor generații întregi care cresc cu miopie, iar cele din alte părți ale lumii ar trebui să înceapă să se îngrijoreze și ele, atrage atenția articolul din „The Economist”. Studiile indică rate de miopie cuprinse între 20 la sută și 40 la sută în Europa, iar o cercetare realizată în California a constatat o rată de 59 la sută în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani, mai relatează sursa citată.

Expunerea regulată la lumina zilei este vitală pentru a controla în mod corespunzător dezvoltarea văzului la copii. Prea puțină lumină duce la miopie. Știința sugerează o măsură ieftină și simplă: mai mult timp petrecut în aer liber, la lumina soarelui. Studii efectuate în Taiwan, arată că dacă li se oferă școlarilor - în special celor din învățământul primar - mai mult timp petrecut afară, numărul celor care ajung să dezvolte miopie se reduce. O politică la nivelul întregii insule, care face exact acest lucru, pare să fi început deja să inverseze creșterea de zeci de ani a ratelor miopiei.
Studiile dau ca exemple Finlanda și Suedia care au o abordare mai puțin intensă a educației: pauzele mai lungi la locul de joacă ar putea să reducă problemele oftalmologice prin expunerea la lumina zilei, dar să reducă și obezitatea infantilă, diabetul și bolile de inimă apărute foarte timpuriu.

CITEȘTE ȘI: Președintele Franței vine marți în România

Back To Top