eurovision ucraina
Categorie: Știri internaționale
  • Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a anunţat că Eurovision 2023 nu va putea fi organizat în Ucraina, țara care a câștigat finala din acest an.
  • Decizia a fost luată din motive de securitate, având în vedere conflictul cu Rusia.
  • În prezent au loc discuții pentru ca Londra să găzduiască, anul viitor, concursul european.

Eurovision 2022 a fost câștigat de Ucraina, cu piesa „Stefania” a trupei Kalush Orchestra, iar Kievul ar fi urmat să organizeze următoarea ediție a concursului. Vineri, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a anunţat însă că acest lucru nu va fi posibil. „Având în vedere războiul care are loc după invazia Ucrainei de către Rusia, EBU a evaluat situaţia şi a realizat un studiu de fezabilitate foarte cuprinzător, în consultare cu AU:PBC şi specialişti externi, în special pentru a revizui problemele de securitate. (...) în circumstanţele actuale, UA:PBC nu este în măsură să îndeplinească condiţiile de securitate şi operaţionale necesare pentru a găzdui, organiza şi produce Concursul Eurovision potrivit dispoziţiilor prevăzute de regulament”, a precizat EBU care precizează că se află în discuţii cu BBC, al cărui candidat a ajuns pe locul al doilea în competiţia din luna mai. Intenția ar fica ediția din 2023 să aibă loc în Regatul Unit al Marii Britanii.

Ministru: “Am fost puşi în faţa faptului împlinit, fără discuţii sau alte opţiuni”

“Ucraina nu este de acord cu natura unei astfel de decizii - am fost puşi în faţa faptului împlinit, fără discuţii sau alte opţiuni. Dar credem ferm că avem toate motivele să negociem pentru găsirea unei soluţii care să satisfacă toate părţile.

Am câştigat cinstit Eurovision şi am îndeplinit toate condiţiile la termen în ceea ce priveşte procesul de aprobare a organizării concursului în Ucraina - am oferit răspunsuri şi garanţii de securitate şi posibile locuri pentru concurs.

Găzduirea Eurovision 2023 în Ucraina este un semnal puternic către întreaga lume care susţine acum Ucraina. Vom cere schimbarea deciziei, pentru că noi credem că vom putea îndeplini toate cerinţele, după cum am subliniat în dialogul cu EBU.

VEZI ȘI: Zelensky vrea ca Ucraina să găzduiască Eurovision la Mariupol

De aceea cerem negocieri suplimentare cu privire la găzduirea Eurovision 2023 în Ucraina”, a scris Oleksandr Tkacenko, ministrul ucrainean al Culturii, pe rețelele de socializare.

Back To Top