Categorie: Știri locale

parlamentul european al tinerilor busteniÎn perioada 31.10 - 02.11.2014, în Buşteni, va avea loc sesiunea regională Muntenia de selecţie a Parlamentului European al Tinerilor (EYP). În cadrul acestui weekend prelungit, elevii vor avea ocazia să îţi dezvolte abilităţile de muncă în echipă şi de dezbatere în limba engleză, simulând procedurile Parlamentului European.

„Activitatea mea în EYP a început acum doi ani la Sesiunea Regională de Selecţie Muntenia 2012. Am aplicat din curiozitate şi din dorinţa de a fi într-un mediu în care se vorbeşte limba engleză. Am fost plăcut surprinsă ca experienţa EYP să însemne mult mai mult decât mă aşteptam. Prieteniile din toate colţurile ţării sau chiar a lumii, aspectele internaţionale de care am devenit conştientă, interculturalitatea sunt câteva exemple pentru a putea creiona o imagine de ansamblu. EYP ajută tinerii elevi să îşi dezvolte pasiuni şi să poată analiza o situaţie din mai multe puncte de vedere. Este o experienţă inedită şi o recomand tuturor elevilor." a declarat Cristiana Borşaru, coordonatoarea regional Muntenia.

Pentru a putea participa, elevii trebuie să se organizeze într-o delegaţie de 11 persoane, dintre care una dintre ele să aibă aptitudini muzicale.

Fiecărei delegaţii i se va atribui o temă de lucru, reprezentând o problemă de actualitate politică europeană sau naţională. Pe baza acesteia, în cadrul muncii în comitet (committee work), care se va desfăşura exclusiv în limba engleză,se vor propunere soluţii concrete. Elevii vor dezbate, urmând să redacteze o moţiune de rezoluţie conform modelului de lucru al Parlamentului European. Membrii comitetului de lucru vor intra în dialog deschis şi vor fi mediaţi de către un şef de comitet (chairperson) cu experienţă EYP.

Consolidarea echipei (Teambuilding) se va realiza cu ajutorul unor metode non-formale specifice, menite să îmbunătăţească relaţiile şi raporturile dintre membrii delegaţiei, ajutând la depăşirea barierelor şi, în final, la atingerea obiectivelor comune.

Apoi, în cadrul Adunării Generale (General Assembly), vor prezenta în plen, spre dezbatere, moţiunea de rezolutie propusă şi punctele de vedere faţă de rezoluţiile propuse de celelalte comitete.

Pe parcursul Sesiunii Regionale de Selecţie, tinerii vor experimenta momente EYP: Teambuilding, Committee Work, Village (prezentarea comitetelor participante prin folclor, mâncare tradiţională), momente de socializare (EYP Caffee), EYP Concert.

În cadrul celor trei sesiuni regionale de selecţie vor participa peste 250 de tineri, liceeni sau studenţi, pasionaţi de dezbaterea problemelor actuale ale comunităţilor, cât şi de politica statelor privită la o dimensiune europeană. Aplicaţiile se realizează în conformitate cu regiunea istorica din care fac parte, cu excepţie municipiul Bucureşti care poate aplica la oricare dintre cele trei regionale.

În urma participării la aceste regionale, vor fi selectaţi câte 20 de tineri din fiecare regiune pentru a lua parte la Sesiunea Naţională de Selecţie care va avea loc în vara anului 2015. Etapa următoare constă în participarea la Sesiunea Internaţională din toamna anului 2015, pe baza calificativelor obţinute şi a activităţii din cadrul fundaţiei EYP RO.

Astfel, tinerii liceeni şi studenţi, doritori să pratice la acest eveniment, trebuie să formeze o delegaţie alcătuită din 11 membri (10 politicieni + un muzician), care va lua parte la programul propriu-zis, desfăşurat în perioada 31.10-02.11, Muntenia (Buşteni – Prahova);

Aplicaţiile se trimit centralizat de către un ambasador la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până la data de 10.10.2014, inclusiv. Pentru a intra în posesia formularelor necesare, dar şi pentru informaţii suplimentare, accesaţi site-ul fundaţiei www.eypromania.eu.

Back To Top