Categorie: Știri locale

ceremonie ziua izvoarelorDuminică, 7 iulie, comuna Izvoarele s-a aflat în sărbătoare: un deceniu de aniversare şi 496 de ani de atestare documentară sunt cele două coordonate după care s-a desfăşurat festivalul localităţii.

Activităţile şi serbările organizate de Ziua Comunei Izvoarele în această duminică i-au strâns laolaltă pe tinerii entuziasmaţi şi pe seniorii mândri de localitatea lor. Anul acesta, Ziua Comunei Izvoarele a stat sub semnul culturii.

Festivitatea a demarat la Centrul Cultural din comună cu două vernisaje ale expoziţiilor de pictură realizate de către artistele plastice din localitate, Florica Ionescu şi Maria Puiu. Un al treilea vernisaj, de data aceasta al expoziţiei de sculptură al unui alt artist plastic din localitate, Vasile Alexe, a atras admiraţia publicului.

Sărbătoarea a continuat, în cadru festiv, cu lansări de carte ale scriitorilor localnici, „oameni care fac cinste localităţii", aşa cum a declarat primarul Margareta Dinulescu.
Volumul „Izvoranii - Rădăcini străvechi ale istoriei", semnat de scriitorul Nicolae Costea Teleajen, dezvăluie, în premieră, documente ce atestă vechimea localităţii.
Cartea „Poezie la + 60: Soarele apune, dar răsare luna" este semnată de Maria Iordache, poetă mult iubită în comună, care face parte din cel mai activ Club al Seniorilor din ţară.
Cel de-al treilea volum al seriei „Comoara vie" a fost lansat în prezenţa unui public numeros, care a apreciat iniţiativa seniorilor de a aşterne pe hârtie experienţele lor de viaţă.
Surpriza lansărilor de carte a fost lansarea volumului de poezie şi proză al scriitorilor Ion Morcov şi Vasile Alexe, primul centenar cu o personalitate impresionantă pentru întreg auditoriul, celălalt autorul sculpturilor în lemn din sala Centrului Cultural. „Cultură fără oameni, cât de mulţi, nu se poate realiza pentru că fiecare om mai mult sau mai puţin deţine un patrimoniu de cultură şi atunci noi, fiind mai mulţi, culegem de la ceilalţi şi ne îmbogăţim propriile cunoştinţe. De aceea, nimic nu se poate face fără oameni", a fost mesajul scriitorului centenar Ion Morcov pentru autorităţi şi pentru localnici.

„Activitatea culturală în comuna Izvoarele este destul de bine pusă la punct pentru că am găsit un colectiv fantastic la vârsta a treia şi, cu ajutorul lor, am reuşit să îi atragem şi pe cei mai tineri în activităţi artistice care se desfăşoară la cercurile din cadrul instituţiei, iar în prezent peste 180 de copii sunt pregătiţi, acum, în domenii artistice. Un sprijin foarte important pentru noi a venit din partea consilierilor locali din Izvoarele care au înţeles rolul culturii în comunitate, faptul că nu se poate face cultură fără bani, iar cultura dă identitate localităţii în care trăim. Sperăm să ne sprijine în continuare", a declarat Ion Diaconu, directorul Centrului Cultural Izvoarele.

Ziua comunei Izvoarele a continuat cu o paradă impresionantă a costumelor populare, însoţită de fanfară, dar şi de juniorii echipei locale de fotbal cărora nu le-au lipsit steagurile.

Apoi, troiţa din apropierea Primăriei Izvoarele a fost sfinţită de doi preoţi din localitate. „Mulţumim lui Dumnezu că a dat gânduri bune şi putere unei mâini de oameni inimoşi ca să dăruiască satului încă un loc de închinare. Iar pentru că în mijlocul nostru se află distinşi oaspeţi care conduc destinele ţării din Parlamentul României, am ocazia să mă adresez lor, în numele comunităţii de creştini ai parohiei noastre, să ţină cont de spiritul poporului nostru, de tradiţia care reprezintă rădăcinile ce ţin neamul acesta şi, chiar dacă eu ştiu sigur că valul nu va putea fi oprit, măcar să avem bucuria şi mândria că reprezentanţii noştri, ai Prahovei, vor încerca, prin votul lor din Parlament, să oprească nebunia acestui veac", a fost mesajul lansat de către preotul parohiei Izvoarele, părintele Ioan Baraţ.

Ceremonia a continuat pe scena din curtea Primăriei Izvoarele acolo unde edilul Margareta Dinulescu a oferit diplome de excelenţă invitaţilor, primind asigurări cu toată aprecierea atât din partea celor prezenţi: preşedintele PNL Prahova, Mircea Roşca, senatorul Ion Luchian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova Sebastian Danielescu, primarul comunei Ceraşu, Dumitru Duca, primarul comunei Gura Vitioarei Eugen Tirifon şi viceprimarul comunei Drajna, Ion Călinoiu.

„La mulţi ani Izvoarele! Constat că aici este fundaţia tradiţiei în România! Aveţi aici, la Izvoarele, un om care pune suflet în tot ceea ce face, care cultivă spiritul românesc, care este mândru de tradiţia, istoria şi mai ales locurile acestea minunate, iar alături de el veţi reuşi să treceţi mult mai uşor peste greutăţi, un primar care s-a zbătut mereu pentru localitatea pe care o reprezintă. Acum, continuă să facă acelaşi lucru şi va obţine pentru comunitate tot ceea ce-şi doreşte", a declarat Mircea Roşca, preşedintele PNL Prahova.

„Am reuşit lucruri frumoase pentru Izvoarele, am reuşit să facem şcoli frumoase, am reuşit să facem grădiniţe frumoase, am reuşit să facem parcuri şi am reuşit să avem şi un proiect care este eligibil, pentru canalizare, iar anul acesta sperăm să obţinem finanţare, la fel şi pentru asfaltare. Am reuşit datorită oamenilor care ne-au sprijinit şi este foarte important ca în Guvern şi în Parlament să ai oameni de la tine din partid. Este important să spunem lucrurilor pe nume: dacă nu ai oameni care să te ajute nu poţi să faci bani. Sper ca vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Sebastian Danielescu, să mă ajute cu un parteneriat să construim o primărie modernă unde să avem loc cu toţii aşa cum se cuvine într-o administraţie publică locală", a declarat Margareta Dinulescu.

Tot cu această ocazie, profesorul Gheorghe Văsii a devenit cetăţean de onoare al comunei Izvoarele, locul în care şi-a început cariera didactică şi din care a plecat pentru a antrena, zeci de ani, campioni naţionali şi internaţionali de şah.

Iar pentru că aniversarea comunei a fost prilej de veselie, tinerii şi seniorii au continuat să bucure audienţa cu spectacole de dans modern, dans popular şi multă muzică bună.

La mulţi ani, comuna Izvoarele!

GALERIE FOTO

vernisaj expozitii pictura

vasile alexe sculptura

nicolae costea teleajen

diploma seniori

comoara vie

DIPLOMA CENTENAR

parada por popular

ziua comunei izvoarele

tineri port popular

senioare costume populare

parada ziua comunei izvoarele

maria puiu

preot ioan barat

diplome de excelenta pe scena

gheorghe vasii

cei mai mici artisti

piratii

dans modern

veselie la ziua comunei

 

Back To Top