Categorie: Știri naționale

O aplicație realizată din fonduri europene, care indică, în timp real, diverși parametri ai apei mării, a fost lansată Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină (INCDM) ''Grigore Antipa'' din Constanța.

Aplicația se numește "iswim" și se află, în acest moment, în faza de testare, dar ea poate fi descărcată și utilizată, indicând informații importante pentru zona Mamaia. Ulterior, va fi extinsă și de mare folos turiștilor care aleg litoralul românesc și vor putea afla, în timp real, date precum temperatura apei, salinitate, curenți ș.a.m.d. ''Am selectat șase parametri, cei mai importanți, care au conexiune directă cu posibilitățile de exercitare a turismului și îmbăierii, inclusiv de asigurare a securității turiștilor în apele de îmbăiere. Le punem la dispoziția publicului pentru a fi folosite în scopul de protejare a turiștilor și de a facilita managementul în zonele de îmbăiere, inclusiv deplasarea turiștilor dintr-o zonă în alta. (...) Deocamdată avem două etape realizate, datele în timp real pe care le culegem în Baia Mamaia, de la stație, și cea de a doua aplicație de model pe care acum o validăm cu datele necesare. Deocamdată aplicația este limitată numai pentru această zonă, ne vom gândi pentru extindere în viitor. Ca principali parametri — temperatură, salinitate, curent, vânt și val, dar și valori absolute ale vitezei vântului, curenților și înălțimii valului", a declarat directorul INCDM, Simion Nicolaev, pentru Agerpres.
Așa cum spuneam, aplicația este încă în faza de testare, dar ea va fi finalizată până cel târziu în octombrie, așadar, în următorul sezon estival, ar trebui să fie complet funcțională. Până atunci, dacă doriți să o încercați, aplicația poate fi descărcată de AICI.
Proiectul a fost realizat din fonduri europene, beneficiind de o finanțare de 50.000 de euro.

Back To Top