Categorie: Știri naționale

Ministerul Muncii va emite, în această săptămână, o ordonanță de urgență prin care va stabili noi modalități de actualizare a pensiilor speciale.

Potrivit anunțului făcut duminică seară de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, ordonanța de urgență va stabili că pensiile speciale nu vor mai fi actualizate în funcție de salariile persoanelor aflate în activitate, ci în raport cu rata inflației. Această ordonanță ar trebui să intre în vigoare la 15 septembrie.
"După apariția legii salarizării, ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că lăsam pensiile de serviciu să se actualizeze cu ceea ce este la cei activi, vom ajunge într-o situație foarte neplăcută începând de anul viitor, pentru că, din păcate, economia nu poate să susțină astfel de creșteri. Prin această Ordonanță de urgență, noi ne-am stabilit câteva principii. În primul rând nu scădem nicio pensie aflată în plată.(...) Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem, că ne-am bătut joc de oameni, ne-am hotărât ca termenul ei de intrare în vigoare să fie undeva la data de 15 septembrie. Adică, cine vrea să iasă la pensie, poate să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, însă trebuie să știe un lucru: că nu li se mai actualizează pensiile în raport cu salariile celor din activitate ci li se indexează cu rata inflației în fiecare an. Adică nu le înghețăm, le lăsăm să crească, dar cu rata inflației", a explicat Olguța Vasilescu.
Ministrul a argumentat că, în prezent, cei dn MApN și MAI preferă să se pensioneze și la 40 de ani, primind pensii care ajung să fie de 120% față de salariu. "Se ia 85% din brut și se adaugă sporurile și iese cu mai mult decât are netul la pensie. Pensia se actualizează întotdeauna în funcție de cei care sunt activi. Asta înseamnă că, dacă anul viitor vom crește salariile cu 25%, și le vom crește, fără niciun fel de dubii, în 2019 vor fi iarăși creșteri salariale de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate", a explicat Olguța Vasilescu.
Ministrul Muncii a spus că această formulă de actualizare nu este corectă față de cei care au contribuit și față de stat, iar sistemul nu mai poate susține o asemenea creștere.

Back To Top