Categorie: Știri naționale

perchezitii lemne exportProcurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura  Centrală efectuează, miercuri, percheziții de amploare în București și în patru județe, inclusiv la instituții publice și la sedii ale Schweighofer Holzindustrie, cel mai mare exportator de lemn din România. Prejudiciul estimat în dosar este de peste 25 de milioane de euro.

Perchezițiile se desfășoară  simultan în Capitală și în județele Alba, Suceava, Hunedoara, Braşov și Bihor. Ancheta vizează destructurarea unui  grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2011 şi până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat,  membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemnoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului. În acelaşi scop  unii  agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz,  impuşi alţii. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o  parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile. De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori. În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici. Prejudiciul estimat se ridică la suma de peste 25 milioane de euro", se arată într-un comunicat al procurorilor DIICOT.

În urma celor 23 de percheziții, derulate de anchetatori   împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. şi BCCO Bucureşti, Direcţia de Ordine Publică, Direcţia de Investigare a Criminalității Economice şi specialişti din cadrul Institutul Naţional de Criminalistică, mai multe persoane vor fi conduse la audieri.

În contextul acestei anchete, reprezentanții companiei austriece vizate de cercetări au transmis  o primă reacție.

"Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea şi reglementările în vigoare din ţările în care operează. Compania pune la dispoziţia autorităţilor toate informaţiile necesare pentru buna desfăşurare a anchetei în curs şi sprijină autorităţile prin toate mijloacele sale pentru o soluţionare corectă a investigaţiei, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înştiinţată de obiectul acestei investigaţii", se arată în comunicatul de presă transmis de Schweighofer Holzindustrie, din care mai reiese și că aceasta "a investit 1 milion de euro în consolidarea securităţii lanţului său de aprovizionare prin măsuri care depăşesc cu mult cerinţele legale şi reglementările în vigoare din România. La un an de la implementare, compania a făcut public bilanţul acestor măsuri".

Back To Top