Categorie: Știri naționale

Laura Codruța Kovesi, candidată - se pare chiar favorită - în cursa pentru șefia Parchetului European, a fost citată de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, în urma unei plângeri depuse de omul de afaceri Sebastian Ghiță privind presupusa implicare a lui Kovesi în repatrierea fostului șef a FNI, Nicolae Popa. Românii din Elveția, dar și membrii #rezist din Cluj au anunțat că vor ieși în stradă pentru a protesta, pentru susținerea fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție.

Kovesi susține că demersul este abuziv. Aceasta a declarat, pentru Digi 24, că a fost citată ca suspect  într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. "Citația vine înainte de a merge la Parlamentul European la audieri, dar probabil este tot o coincidență. Mi-am cumpărat bilet de avion pentru vineri ca să pot să merg la Bruxelles și să particip la audiere. Am fost astăzi la Înalta Curte și am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă loc luni. La nici câteva ore după ce am depus această cerere, am primit această citație. Este evident că prin această metodă se încearcă oprirea mea în această procedură, se încearcă să nu ocup această funcție, pentru că totuși am șanse, sunt candidatul care s-a situat pe primul loc", a declarat Codruţa Kovesi, pentru sursa citată.

Fosta șefă DNA bănuieşte că este citată în dosarul în care ar fi fost implicată de aducerea lui Popa Nicolae în țară. "Dacă stăm să ne gândim bine, această investigație este despre faptul că un condamnat definitiv a fost extrădat și adus în România să își execute pedeapsa, și după 10 ani facem această anchetă. Deși e o anchetă deschisă din 2017, nu știu dacă ea a fost închisă. Exact cu o săptămână înainte de audierea mea în Parlamentul European pentru ocuparea acestei funcții eu primesc citație să fiu audiată exact în ziua în care trebuia să fiu prezentă la Bruxelles", a adăugat Kovesi, la Digi 24.

”Este un dosar ca urmare a plângerii lui Sebastian Ghiţă din decembrie 2018. E o anchetă în desfăşurare, nu am cum să comentez. Din punctul meu de vedere, eu nu pot să vă spun decât că este o anchetă în curs de desfăşurare, unde se vor respecta toate drepturile şi libertăţile tuturor persoanelor, demnitatea persoanelor cercetate şi în primul şi în primul rând se va respecta legea”, a declarat procurorul Adina Florea, potrivit Digi 24.

Ghiţă a anunţat, în decembrie, că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Sebastian Ghiţă susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa. La finalul lunii trecute, fostul deputat anunța că va fi audiat din Serbia de Secţia privind infracţiunile comise de magistraţi, în dosarul care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, și că este dispus să pună la dispoziția procurorilor fotografia în care apare şefa DNA la o petrecere la el acasă.

Între timp, după ce informațiile privind audierea fostei șefe DNA au apărut în spațiul public, susținătorii Laurei Codruța Kovesi au anunțat că pregătesc proteste. "Românii din Elveţia organizează mâine (joi - n.red.), prin asociaţia Rezist Zurich, un miting de susţinere a candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru funcţia de procuror şef al UE. Laura Codruta Kovesi, o profesionistă recunoscută pe plan internaţional, are susţinerea majorităţii statelor membre ale UE pentru ocuparea prestigiosului post de procuror şef european. O singură ţară i se opune cu toată puterea: România, prin guvernul Dragnea / Dăncilă şi, de azi, prin Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie", a transmis asociația prin intermediul unui comunicat de presa remis Ziare.com.

Și membrii #rezist din Cluj plănuiesc, pe Facebook, să iasă în stradă pentru susținerea lui Kovesi.

Back To Top