Categorie: Știri naționale

Grupul ungar Gedeon Richter a anunțat că retrage de pe piață Epistat, la câteva zile după ce aceeași decizie a fost luată de Laboratoarele Servier cu privire la Eurespal. Ambele medicamente aveau ca substanță activă fenspirida, despre care studiile au arătat că ar crea riscul unor anomalii în funcționarea inimii.

 

Mai multe farmacii au primit deja notificări de la grupul ungar privind retragerea de la comercializare a Epistat, care este în prezent blocat în depozite, scrie 360medical.ro. În România, fenspirida este comercializată cu denumirea comercială Eurespal (Laboratoarele Servier, Franța) și Epistat (Gedeon Richter, Ungaria), fiind indicată pentru “tratamentul tusei şi expectoraţiei apărute în cursul afecţiunilor bronhopulmonare la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 2 ani”, arată prospectul medicamentului publicat de ANMDM.

Măsura anunțată de Gedeon Richter vine la câteva zile după ce autoritatea franceză de reglementare în domeniul medicamentelor (ANSM) a decis retragerea de pe piață a comprimatelor și a siropului cu substanța activă fenspiridă, comercializate în Franța de Laboratoarele Servier sub denumirea comercială de Pneumorel – și Eurespal pe alte piețe. Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anunțat, marți, oficial, retragerea de pe piața din România a medicamentului Eurespal, după decizia similară a autorităților franceze.

Laboratoarele Servier au realizat studii experimentale pentru a evalua potențialul proaritmogen al fenspiridei, iar acestea au relevat că substanța are potențialul de a alungi intervalul QT, ceea ce creează riscul unor anomalii în funcționarea inimii – bătăi prea rapide sau aritmii, reamintește 360medical.ro.

Back To Top