Categorie: Știri naționale

O veste tristă îndoliază, marți, lumea teatrului și a filmului din România. Actrița Florina Cercel s-a stins din viață marți, la vârsta de 76 de ani.

 

Actrița, una dintre marile doamne dn teatrul românesc, suferea de cancer la plămâni, boală care a și răpus-o, anunță Antena 3.

Născută la Piatra Neamț, Florina Cercel a absolvit, în 1964, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea și Victor Moldovan, iar de atunci s-a regăsit pe afișul a zeci de filme și piese de teatru.

Actrița a primit premiul UNITER pentru „cea mai bună interpretare feminină” pentru rolul Vassa Jeleznova din piesa „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki (regia Ion Cojar, 1990), Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (13 decembrie 2002),  „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”, și premiul Ministerului Culturii și Cultelor pentru cea mai bună actriță a anului 2002, după rolul Annei Andreevna din piesa „Revizorul” de Nikolai Gogol (2002).

Back To Top