Categorie: Știri naționale

Autoritățile centrale nu vor reuși să finalizeze, până la reluarea cursurilor, licitația pentru cumpărare celor 250.000 de tablete, din cauza modului în care s-a derulat procedura. Ministrul Educației i-a cerut premierului demiterea conducerii Oficiului Național de Achiziții Centralizate.

 

"Ministerul Educației și Cercetării a luat act de rezultatul dezamăgitor al stadiului licitației privind achiziția de dispozitive electronice cu conexiune la Internet, organizată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC)", a anunțat MEC, într-un comunicat de presă, reamintind că demersul a început încă din 7 mai.

"Toate instituțiile implicate, inclusiv Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate, și-au luat angajamentul să încheie, în termenii agreați, toate procedurile, astfel încât dispozitivele să fie, în prima zi de școală, la dispoziția elevilor.  Deși au beneficiat de tot sprijinul Ministerului Educației și Cercetării în toată această perioadă, oficialii ONAC au refuzat să fie cooperanți și proactivi în identificarea  de soluții rapide, dovadă fiind rezultatul catastrofal al acestui întreg proces. Mai grav, ONAC nu a informat în timp util Ministerul Educației și Cercetării cu privire la stadiul licitației, deși au existat nenumărate solicitări zilnice privind acest subiect", a mai transmis Ministerul Educației.

„Consider inacceptabil rezultatul dezastruos al licitației, după atâtea luni în care toate instituțiile implicate, mai puțin ONAC, au luat toate măsurile ca procedura să fie încheiată la termenele stabilite. Cei care vor avea de suferit de pe urma incompetenței oficialilor ONAC sunt elevii, profesorii și părinții. Din aceste considerente, solicit premierului României, domnul Ludovic Orban, demiterea președintelui ONAC, Cornelia Nagy, și doresc reluarea, în regim de maximă urgență, a procedurilor de licitație”, a transmis Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, prin intermediul aceluiași comunicat. 

Premierul Ludovic Orban se așteaptă să poată fi cumpărate în jur de 70.000 - 80.000 de tablete, dar spune că statul va deconta autorităţilor locale sau şcolilor orice achiziţie care este făcută: "Avem o sută de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziţiona 500.000 de tablete, avem 50 de milioane de euro pentru materiale, echipamente de protecţie pe care de asemenea le vom deconta autorităţilor locale”.

Orban a acuzat "obtuzitate şi o rigoare excesivă în derularea procedurii", care a durat prea mult, și a spus că va demite conducerea ONAC.

Foto: replicaonline.ro

Back To Top