furt combustibil americani
Categorie: Știri naționale

Sute de percheziții au loc, miercuri, la nivel național, în dosare instrumentate de DIICOT. Una dintre anchete se referă la un prejudiciu de aproximativ două milioane de dolari cauzat chiar guvernului federal al SUA. Paguba ar fi fost produsă de un grup infracțional care, în ultimii cinci ani, ar fi sustras cantități uriașe de combustibil, în special motorină, din baza militară de la Mihail Kigălnicean și zonele pentru exerciții tactice.

“La data de 24.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 6 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2017, pe teritoriul României, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii, în perioada 2017 - 2021, a infracțiunii de furt calificat prin sustragerea de combustibili lichizi aparținând guvernului S.U.A., în special motorină, din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum și din zonele dedicate efectuării unor exerciții tactice militare situate pe raza județului Constanța”, au detaliat, miercuri, procurorii DIICOT.

Chiar Guvernul federal al SUA a reclamat furtul de combustibil

Anchetatorii susțin că, “sub coordonarea liderului grupării, membrii acesteia având roluri bine determinate, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, au sustras cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu”.

Prin furtul de combustibil, “prejudiciul reclamat de persoana vătămată (guvernul federal al SUA) este de aproximativ 2.000.000 dolari în dauna guvernului federal al S.U.A”, mai precizează sursa citată.

În acest dosar vor fi audiate șapte persoane. Pe parcursul întregului proces penal, cei vizați de anchetă beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Val de percheziții, la nivel național

Procurorii D.I.I.C.O.T. împreună cu ofițerii de poliție judiciară pun în executare, miercuri, 116 mandate de percheziție domiciliară și 49 de mandate de aducere, în cauze în care sunt investigate infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, spălare de bani, furt calificat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fraudă informatică, punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, contrabandă și evaziune fiscală.

Unul dintre dosare vizează ecologizarea unui batal istoric de la Rafinăria Vega din Ploiești și ar implica și trei angajați ai Rompetrol Rafinare.

Back To Top