serviciu militar mapn
Categorie: Știri naționale

Programul de guvernare al Cabinetului Nicolae Ciucă prevede reintroducerea serviciul militar în termen, la 15 ani după desființarea acestuia. În noua formă, soldații vor fi retribuiți, iar serviciul militar nu va mai fi obligatoriu.

Programul de guvernare al Cabinetului Nicolae Ciucă, ce urmează să fie votat în Parlament în această săptămână, prevede ca Ministerul Apărării Naţionale (MApN) să-şi accelereze eforturile pentru consolidarea rezervei umane de personal cu accent pe rezerviştii voluntari, dar mai ales prin reintroducerea serviciului militar în termen, care a fost suspendat în 2007, anunță Adevărul.

Acest serviciu nu va mai fi obligatoriu, ci se va realiza pe bază de voluntariat. Totuși, soldații vor fi plătiți.

Măsura ar urma să consolideze rezerva umană de personal al Armatei Române

Același program prevede și că România ar urma să grăbească achiziţiile de tehnică militară. 

Serviciul militar - istoria în România

Pe 23 octombrie 2006, România desființa serviciul militar obligatoriu, după 138 de ani de obligativitate. Parlamentul român a votat pentru eliminarea serviciului obligatoriu, în octombrie 2005.

După Unirea Principatelor, la 12/24 noiembrie 1859, prin ordin al domnitorului Alexandru Ioan Cuza era înființat Statul Major General. O altă lege referitoare la recrutările pentru armată, adoptată în 1876, stabilea stabili că toți locuitorii țării trebuie să efectueze serviciul militar, cu excepția celor care sunt cetățeni ai altui stat.

După 1 ianuarie 2007 tinerii care au împlinit 18 ani au obligația de a se prezenta la centrele militare numai pentru luarea în evidența militară.

VEZI ȘI: Ceremonie organizată de Familia Regală, în onoarea militarilor care participă la Ștafeta Veteranilor

Foto: MApN

Back To Top