Categorie: Știri naționale

În România a început, în premieră, recensământ informatizat al populației și locuințelor, iar luni se dă startul autorecenzării, etapă care se va încheia pe 15 mai.

Autorecenzarea este utilizată în premieră în România și poate fi făcută on-line, de pe orice dispozitiv electronic, sau asistat, în cazul persoanelor care au nevoie de sprijin pentru completarea formularului.

VEZI ȘI: Recensământ 2022. Locațiile unde poate fi efectuată autorecenzarea asistată în Ploiești

„Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în 2 pași:

>>> pasul unu: persoana accesează PLATFORMA DE AUTORECENZARE și completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte;

>>> pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ;

La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul «Finalizare» și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului. Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora «00:00» din ziua de 1 decembrie 2021”, menționează informarea transmisă de Institutul Național de Statistică.

Autorecenzarea se poate face în perioada 14 martie – 15 mai 2022, de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.). Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

INS subliniază că acest recensământ este “primul din România organizat integral în format digital, cu respectarea precauților sanitare impuse de pandemia COVID-19. Întregul proces al colectării datelor se va desfășura cu asigurarea confidențialității și protecției totale a informațiilor. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989. Institutul Național de Statistică (sediul central și direcțiile teritoriale de statistică) mulțumesc în mod deosebit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și primăriilor pentru suportul tehnic, logistic și informațional oferit”.

Informații detaliate privind desfășurarea Recensământului găsiți pe pagina  www.recensamantromania.ro. Acolo veți găsi și platforma de autorecenzare.

Cei care completează formularul de autorecenzare la recensământ beneficiază de o zi liberă

O Ordonanță de Urgență adoptată în 2020, privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România, prevede că persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line în fața angajatorului se face prin prezentarea codului de confirmare (generat automat de platforma informatică a site-ului recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ), care demonstrează încheierea cu succes a autorecenzării. Ziua liberă plătită va fi acordată în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, respectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023, de comun acord angajat-angajator.

Back To Top