avioane f-16
Categorie: Știri naționale
  • Guvernul României a aprobat, în ședința din această săptămână, cumpărarea a 32 de avioane F-16.
  • Contractul va include achiziția aparatelor de zbor, suport logistic și echipamente specifice de modernizare.

Achiziția celor 32 de avioane F-16 a fost aprobată prin adoptarea proiectul de lege pentru realizarea capabilității operaționale aeriene de tranziție prevăzute în Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului ”Avion multirol al Forțelor Aeriene”.

Aparatele de zbor vor fi cumpărate de Guvernul Norvegiei. “Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de la Guvernul Norvegiei să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate. Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație M6.X cu avioanele F-16 din prima escadrilă intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare în executarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanță pentru aeronave F-16 de către Guvernul României (Aerostar Bacău), aspect care va contribui la consolidarea şi menţinerea capabilităţii aeriene operaționale”, a informat Ministerul Apărării.

Suport logistic din partea SUA, la pachet cu cele 32 de avioane F-16

Contractul include și instruirea unui număr minim de specialiști din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviație din Forțele Aeriene necesar pentru încadrarea funcțiilor-cheie din structurile de planificare și execuție a mentenanței și de asigurare a planificării logistice la nivelul Bazei Aeriene și Statului Major al Forțelor Aeriene pentru cele două  escadrile de avioane F-16, mai menționează MApN, care punctează că această soluție asigură, într-un interval de timp scurt, crearea la nivelul escadrilelor a capabilității minime de operare, mentenanță, planificare și conducere strict necesare  pentru exploatarea în condiții de siguranță a avioanelor F-16 care vor fi achiziționate”, potrivit unui comunicat al Ministerului.

Fondurile estimate pentru achiziție sunt de circa 454 milioane euro, fără TVA din care 354 de milioane de euro ar urma să reprezinte costul aparatelor, iar 100 de milioane de euro reprezintă suportul logistic și echipamentele specifice pentru modernizare pe care le România va lua de la Guvernul SUA

Folosirea MiG-21 LanceR mai este doar “o soluție pe termen scurt”

Forțele Aeriene Române au în dotare, în prezent, 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.X. Acestea au fost achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”. Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent - Poliție Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o “soluţie pe termen scurt (un an)”, spun reprezentanții Ministerului Apărării. “Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluția mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spațiului aerian al României cu avioane F-16 și executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate față de NATO”, sublinizază MApN.

VEZI ȘI: Avioane militare, stricate din cauza combustibilului neconform. Anchetă la DIICOT Ploiești

Parlamentul României a aprobat iniţierea, de către Ministerul Apărării Naţionale  a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei şi a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, în luna decembrie.

Foto: MApN

Back To Top