medalii lingvistică 2022
Categorie: Știri naționale
  • România a obținut trei medalii, anul acesta, la Olimpiada Internațională de Lingvistică.
  • Lotul țării noastre a câștigat, de asemenea, premiul pentru cea mai bună rezolvare a primei probleme.
  • Rezultatele ne clasează pe locul al treilea la nivel mondial.
  • În rândul premianților români la OIL se află și doi ploieșteni de excepție: Theodor Cucu și Matei Banu, absolvenți ai Colegiului Național “Mihai Viteazul”.

Olimpiada Internațională de Lingvistică a constat în două probe: una individuală (care a durat 6 ore şi a presupus rezolvarea a 5 subiecte) şi alta pe echipe (care a durat 4 ore şi a presupus rezolvarea unui subiect).

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat lista elevilor români premiați la ediția din 2022 a Olimpiadei Internaționale de Lingvistică:

> Mihai-Alexandru Bratu de la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu – medalie de aur;

> Vlad-Ștefan Oros de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara – medalie de argint;

> Nicoleta Dobrică de la Colegiul Național „Sfântul Sava”, București – medalie de bronz.

Din lot a mai făcut parte Rareș Polenciuc, de la Colegiul Național “Roman Vodă” din Roman.

Tinerii au fost pregătiți de profesorii coordonatori Valentina Cojocaru, Roxana Preda (Universitatea din București) și Paul Helmer (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca).

“Felicitări lotului României pentru rezultatele deosebite obținute la Olimpiada Internațională de Lingvistică (IOL) 2022!!

Palmaresul este remarcabil (o medalie de aur, o medalie de argint și o medalie de bronz).

Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la obţinerea acestui rezultat: elevi, părinți și profesori coordonatori şi profesori din şcolile elevilor premiați!”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Locul al treilea pentru România, în clasamentul pe națiuni, la Olimpiada Internațională de Lingvistică

“Locul 3 în lume pentru România la Olimpiada Internațională de Lingvistică!

Lotul României a obținut 3 medalii la olimpiada desfășurată săptămâna aceasta în Insula Man.

Astfel, Mihai Bratu elev în clasa a XI-a, la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, a obținut o medalie de aur, Vlad Ștefan Oros, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, a obținut o medalie de argint, iar Nicoleta Dobrică, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Sfântul Sava” din Sector 1, București, a obținut o medalie de bronz. De asemena, Vlad Oros a obținut din partea juriului internațional premiul special pentru cea mai bună rezolvarea a primei probleme.

Odată cu obținerea acestor rezultate, România adaugă doi noi reprezentanți într-o listă a celor mai titrați participanți. Mihai Bratu (aur 2021, aur 2022) devine astfel cel mai bun participant al României din toate timpurile, depășindu-l pe Dan Mirea (aur 2014, argint 2015) care a ocupat această poziție în ultimii 8 ani. Nicoleta Dobrică (bronz 2021, bronz 2022) se alătură și ea listei pe care se mai aflau, alături de Dan, din partea României, Theodor Cucu (bronz 2016, aur 2017) și Matei Banu (bronz 2017, bronz 2019).

VEZI ȘI: Ploieșteni cu care ne mândrim: Matei Costin Banu, absolvent al CNMV și student la Oxford

Lotul României a fost completat de Rareș Polenciuc, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman. Echipa a fost însoțită de Valentina Cojocaru (asistent universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea din București; cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, București) și Paul Helmer (fost olimpic la Olimpiada Internațională de Lingvistică; cadru didactic asociat la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Tehnice din Cluj-Napoca).

Cea de-a 11-a participare a României la Olimpiada Internațională de Lingvistică a fost dublată de prima participare a unei echipe din Republica Moldova. Alexandra Jelihovschi, membră a echipei însoțite de Tatiana Bologan, a obținut o mențiune onorabilă, dar și un premiu special pentru cea mai bună rezolvare a problemei a patra”, scrie și pe pagina oficială de Facebook  Olimpiada de Lingvistică din România – OLR.

Foto: Olimpiada de Lingvistică din România - OLR

Back To Top