populație recensământ
Categorie: Știri naționale
  • Autoritățile au avertizat în repetate rânduri că refuzul de a participa la recensământ va fi sancționat cu amenzi de până la 3.000 de lei.
  • După încheierea celor două etape de colectare a datelor de la populație, conducerea Institutului Național de Statistică a anunțat că nu vor fi aplicate, însă, sancțiuni în astfel de cazuri.

Pentru românii care nu au participat la recensământ, pentru că nu au dorit sau nu au știut să completeze formularele, nu vor fi aplicate sancțiuni, iar datele vor fi luate colectate din sistem.

VEZI ȘI: Peste 650.000 de prahoveni au completat formulare, la recensământ. Rata de participare, sub media națională

"Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative. Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni", a declarat pentru Observator News Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

Datele colectate până acum arată că, din 2011 până în prezent, România a pierdut aproximativ un milion de locuitori.

VEZI ȘI: Recensământ 2022. România are 19 milioane de locuitori

Potrivit experților, acest lucru generează o criză a capitalului uman, adică o lipsă de lucrători comparativ cu nevoile economiei. De asemenea, scăderea populației pune presiune pe ceea ce înseamnă servicii sociale şi servicii de îngrijire a sănătăţii. Alte consecințe sunt că vom primi mai puţine fonduri de la Uniunea Europeană şi vom avea mai puţini europarlamentari.

Back To Top